VIDEO Prvi auto na svijetu sa sustavom autonomne vožnje 3. razine je Honda

Foto: Honda

I DOK mi više ne možemo ni do novog Accorda, u Hondi se i dalj prodaje Legend, i to u vrlo privlačnom izdanju.

Još u studenom Honda je objavila kako je spremna za isporuke prvih automobila opremljenih sustavima autonomne vožnje 3. razine, za što je dobila i potrebna odobrenja. Sada je za tržište spreman i prvi model. Očekivano, radi se o najprestižnijem Legendu, koji će se nuditi i sa sustavom autonomne vožnje u Hondi komercijaliziranom pod imenom Honda Sensing Elite. Manja serija automobila opremljenih sustavom nudit će se isključivo kroz program najma, ali zasad isključivo u Japanu. 

Najveća novost kod ovog sustava je uvođenje Traffic Jam Pilota koji preuzima punu kontrolu nad vozilom u vožnji gradskom gužvom. U takvim uvjetima automobil samostalno ubrzava, koči, pa i skreće. Nadzor okoline odrađuje putem brojnih senzora, ali i 3D karte. U kabini pak "kamera prati stanje vozača", naglašavaju u Hondi. Sustav je sposoban za 10 milijuna različitih uzoraka stvarnih prometnih situacija, a kalibriran je nakon više od 1.3 milijuna testnih kilometara. 

Ovim je Honda postala prvi proizvođač u svijetu koji na serijskom vozilu nudi sustav autonomne vožnje 3. razine. Trenutno je ponuđeno tek 100 primjeraka, a cijena je 102.000 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.