VIDEO Bio je američki odgovor na VW Bubu, a sada su ga reinkarnirali Francuzi

Foto: Newride/Facebook

CORVAIR je bio i ostao jedini američki automobil sa straga postavljenim zračno hlađenim motorom, a sada se vratio. 

Original se prodavao 1960-ih, a sa zrakom hlađenim šestcilindrašem straga smatra se jednim od najoriginalnijih američkih automobila. 

Prikazan je na SEMA-i kao svojevrsni odgovor na poplavu retro modela i restomodova. Zanimljivo je da dolazi iz Europe. Automobil je još 2020. godine izradila francuska tvrtka NewRide, ali se zbog pandemije i otkazivanja izložbe tek sad pojavio u javnosti. 

 

Osnova je drugi Chevrolet, model Camaro iz 2018. godine pa ovaj svojevrsni nasljednik sada ima klasičan raspored sa stražnjim bunkerom i sprijeda postavljenim motorom. U pitanju je 6.2 V8, koji će automobilu priskrbiti odgovarajuću zvučnu kulisu, ali zasigurno i zadovoljavajuće performanse. 

Ono što iznenađuje je da je većina dijelova nova pa se ovdje doista radi o unikatu s brojnim detaljima posuđenima od drugih automobila. Osnova je Camaro, prednja svjetla su s Dodgeovog Challengera, a retrovizori s VW Pola. Stražnja su pak svjetla s Ferrarija 812 Superfast, ali vješto ukomponirana u retro stil automobila. 

 

Objavljuje Corvair 2020 NewRideUtorak, 8. studenoga 2022.

Najbolja stvar u svemu je kako je tvrtka najavila start maloserijske proizvodnje u Kaliforniji. Uz coupe, na repertoaru će biti i kabriolet te karavan. Cijena nije poznata, ali zasigurno neće biti mala.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.