VIDEO 10 električnih automobila na testu dosega, evo kako su prošli

TALIJANSKI magazin testu je podvrgnuo deset popularnih električnih modela u širokom rasponu cijena.

InsideEVs Italia testu dosega je podvrgnuo 10 električnih modela vozeći ih cestama oko Rima, a sve kako bi im provjerio doseg i troškove vlasništva u realnim uvjetima. Na tapeti je doista širok popis automobila, od najjeftinijeg kineskog MG-a pa sve do gotovo pet puta skupljeg BMW-a i7. 

Testna ruta bila je zaobilaznica Grande Raccordo Anulare (GRA) koja ide oko Rima, a duljine je 68.2 km. Ograničenje brzine je na testnoj dionici 130 km/h, odnosno 110 km/h na određenim dionicama, ali tu je puno mjerodavnije reći kako su gužve uobičajene, pa čak i zastoji. Upravo zato se na test krenulo oko 11 sati, nakon jutarnjih gužvi.

Svi automobili su imali klimu namještenu na 22⁰C, mod vožnje na Normal, a u svakom vozilu je bio samo vozač. Voze sve dok im stanje baterije ne padne na 5%. Tada moraju izaći sa zaobilaznice i uputili se do prvog punjača. 

Automobili na testu su redom: Ways U5, BMW i7, Kia Niro EV, Mercedes EQE, MG 4, Polestar 2, Renault Megane E-Tech, Škoda Enyaq Coupe, Smart #1 i Volkswagen ID.Buzz. 

Automobili su u praksi ostvarili doseg od 289 do 436 km, što s obzirom na različite kapacitete baterija, i nije toliko mjerodavno. Tako je BMW i7 imao najveći doseg, ali i 101.7 kWh. Puno zanimljivije je da je u praksi zabilježen pad dosega u odnosu na WLTP, i to za 16 do čak 31%, ovisno o modelu. 

I upravo je kineski MG najveće iznenađenje, i to pozitivno. Imao je najmanje smanjenje dosega u praksi od 16%. S baterijom od 61.7 kWh prešao je 357 km, što je osjetno manje od deklariranih 450 km, ali je smanjenje ipak manje izraženo nego kod konkurencije. S druge strane, Renault Megane E-Tech ima isti deklarirani doseg (ali manju bateriju) i prešao je tek 295 km, što je pad od 31%.

Gledamo li pak potrošnju energije, MG 4 je tu opet najbolji s 16.4 kWh. Najgori su najteži model, svi s masom preko dvije tone. Volkswagen ID. Buzz tako troši čak 24.4 kWh/100 km, više od još težeg i 2.5 puta snažnijeg BMW-a i7.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.