Velik uspjeh Toyote: Gotovo pola prodanih automobila su hibridi

 Foto: M.N.

TOYOTIN program hibridnih vozila bilježi značajan porast prodaje, posebno u Zapadnoj Europi gdje je gotovo pola prodanih Toyota sa nekom opcijom alternativnog pogona. 
 
Malo tko je vjerovao Toyoti kad je pred desetak godina najavila kako je budućnost u hibridnim pogonima, koji će ubrzo preuzeti prevlast ispred konvencionalnih pogona. Poslovna politika prema kojoj svaki model u ponudi ima hibridnu opciju počela je donositi primjetne rezultate, pa tako sada u Zapadnoj Europi udio prodanih Toyota sa hibridnim pogonom iznosi čak 41%, što je nevjerojatnih 45% bolje u odnosu na godinu prije. 
 
Posebno uspješan je novi Prius u čije kvalitete smo se osobno mogli uvjeriti, a o čemu ćete uskoro moći čitati. Prodaja Priusa je ove godine udvostručena i do kolovoza je prodano više od 12.000 primjeraka. Hibridni pogon najčešće biraju kupci Aurisa i SUV modela RAD4, dok kod Yarisa ima udjel od 40%. 
 
 
Kad je pak Lexus u pitanju, udio hibrida na tržištu Zapadne Europe je nevjerojatnih 98%. Ukupno gledano, Toyota planira do kraja godine u Europi prodati bar 300.000 hibrida, a do 2020. godine podići udio hibrida na bar 50%. 
 
U skoroj budućnosti očekuje nas čak tri hibridna noviteta iz Toyote. Prvi na redu je C-HR crossover, a potom će uslijediti Prius u plug-in izdanju te Lexus LC 500h. Sva tri modela moći će vidjeti posjetitelji pariškog salona. 
 
 
Podsjetimo, Toyota je prvi hibrid ponudila na europskom tržištu 2000. godine s prvom generacijom Priusa. Od tada je u Europi prodano čak 1,5 milijuna Toyota i Lexusa u hibridnom izdanju. Trenutno u europskoj ponudi ima sedam hibrida, i to: Yaris, Auris/Auris Touring Sports, RAV4, Camry, Prius, Prius Plug-In i Prius Plus (MPV). Lexus ima također sedam hibridnih modela, a to su: CT 200h, IS 300h, RC 300h, GS300h/450h, NX 300h, RX 450h i LS 600h. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.