Veličina je ipak bitna: U ovim autima se najviše gine

Foto: Ford, IIHS

STUDIJA je potvrdila ono što većina misli.

Američki Institut za sigurnost prometa na autocestama (IIHS) objavio je rezultate studije koji potvrđuju kako su najsmrtonosnija vozila na cesti upravo mali automobili. Prema njihovim rezultatima, "15 od 20 modela automobila s najvećom smrtnosti u prometnim nesrećama za modelsku godinu 2017. bili su mali ili mikro automobili".

Prema istoj studiji, maleni automobili imaju čak 82 smrtna slučaja na milijun vozila, dok je u slučaju velikih SUV-ova smrtnost tek 15 na milijun vozila po godini. Zanimljivo je da je VW Golf na američkim cestama u grupi najboljih bez prijavljenih smrtnih slučaja. Još jedan pozitivan izuzetak je Nissan Leaf s jednako dobrim rezultatom. S druge strane, uvjerljivo najgora je Ford Fiesta (sedan) sa 141 smrtnim slučajem na milijun vozila. Iza nje slijedi Hyundai Accent (116) te Chevrolet Sonic (98) i Nissan Versa Note (96).

Ukupni prosjek za 2017. godinu je 36 smrtnih slučajeva na milijun vozila. To je za 6 više u odnosu na 2014 i osam više u odnosu na 2011. godinu. Upravo tako, na američkim cestama raste broj poginulih.

IIHS naglašava kako će mala vozila u budućnosti prolaziti sve gore, posebno kako će rasti popularnost velikih SUV-ova i crossovera. Osim što pružaju slabiju zaštitu vozača, ova vozila imaju i manju masu, pa u konačnici redovito izvuku deblji kraj. Također, mala vozila imaju redovito i oskudniju sigurnosnu opremu u odnosu na velike i luksuzne modele.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.