Ususret aukciji prelijepih automobilskih ikona

 Foto: Bonhams

POČETKOM mjeseca aukcijska kuća Bonhams organizira aukciju na kojoj su ponuđeni atraktivni modeli iz povijesti automobilizma. 

Jedna od najstarijih i najvećih aukcijskih kuća na jednom je mjestu okupila tridesetak prelijepih automobila među kojima je i najslavniji Aston Martin kojeg je agent James Bond ikad vozio, model DB5. Mi smo izabrali one najzanimljivije. Krenimo redom.

Ferrari 250 GT II (1962)
 
Proizvedeno je svega 200 primjekara ovog prelijepog kabrioleta i pripadnika serije 250, modela koji će ostati upamćen kao prvi pravi Ferrari. Visoku cijenu od oko 1,6 milijuan EUR opravdava podatak kako je V12 motor u potpunosti obnovljen, a i automobil je u više no solidnom stanju

 Aston Martin DB5 (1964)

Automobil je bio u vlasništvu Roba Walkera, legende Formule 1 i nasljednika Johnnie Walker carstva. Osnivač najuspješnijeg privatnog tima u povijesti F1 natjecanja, Rob Walker Racing Team, imao je vozni park iz snova u kojem je DB5 uvijek imao posebno mjesto.

Legendarni model pokreće 4.0 V8 motor snažan oko 300 KS. Dotični model je od prvog dana bio u vlasništvu Roba Walkera, do danas je nakupio oko 140.000 km, a kako zadnjih godina nije korišten dobro bi mu došla restauracija. Cijena je oko 600.000 EUR.

Frazer Nash-BMW 328 Roadster (1938)

Jedan od najnaprednijih sportskih automobila svojeg doba proizveden je u svega 426 primjeraka, a dotični je bio u vlasništvu Billy Cottona. Cijena je oko 800.000 EUR

Mercedes 300 SL Gullwing (1955)

Posebno atraktivan oldtimer redovito je najskuplji automobil na aukcijama. Ova nije izuzetak – izvješena je cijena od oko 1,6 milijuna EUR.

Aston Martin Lagonda 7.0 (1974)

Proizvedeno je svega 8 primjeraka prestižne Astonove limuzine iz doba kada je dizajn bio podložan američkim trendovima. Prva Lagonda u novijoj povijesti nije se previše iskazala, a nije joj ni pogodovalo što je stigla u vrijeme naftne krize kada je interes za skupim limuzinama jenjavao.

Lagonda 4½-Litre LG45 Rapide Tourer (1937)

U vlasništvu jedne obitelji otkad je izašao iz tvornice, ovaj automobil je u izvrsnom stanju i nakon gotovo sedam desetljeća. Proizvedeno je svega 25 primjeraka, a cijena je oko 850.000 EUR.

Legendarnog trkača vlasnik Barclay Dodd je toliko obožavao da ga se nije htio odreći u svakodnevnom korištenju. Čak mu je i novi Mercedes SL bio prespor u odnosu na Lagondu, pa je uzeo SL 55AMG. A bilo mu je 90 godina.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.