U Renaultu još nisu odlučili što će napraviti u Rusiji

Foto: AvtoVAZ

RENAULT je jedna od sankcijama najpogođenijih stranih kompanija s poslovanjem u Rusiji.

Prvotna informacija kako će svoj udio u ruskoj kompaniji prepustiti za 1 rublju, odnosno tek 10 lipa, očito nije točna. 
U Renaultu su definitivno na mukama. Nakon što su pod pritiskom javnosti zaustavili proizvodnju u ruskim pogonima, suočili su se s mogućnošću da država nacionalizira cjelokupno njihovo vlasništvo. Tada se pojavila informacija kako će Renault svoj udio prebaciti na Lada Auto Holdingu, odnosno državno institute NAMI. Cijena je simbolična, tek 1 rublju, ali uz pravo prvootkupa. 

Najnovije informacije pak govore kako Renault još nije finalizirao svoj status u Rusiji. U javnost je istupio Luca de Meo, direktor Renaulta i izjavio: "Uskoro ćemo odlučiti o budućnosti svog poslovanja u Rusiji“, piše Reuters

Kako se doznaje, odluka će pasti u narednim tjednima. "Pregovori su još uvijek u tijeku", rekao je de Meo na konferenciji FT Future of the Car 2022 i nastavio: "U Rusiji smo prisutni već 10 godina i tamo smo uložili puno novca, pa imamo obavezu zaštiti svoju imovinu i sve što smo do sada napravili“. Dodatno, De Meo naglašava kako osjećaju odgovornost prema 45.000 radnika koje zapošljavaju i stoga "traže rješenje koje bi im omogućilo da zadrže posao u budućnosti“. 

Podsjetimo, francuski proizvođač u čijem vlasništvu participira francuska država s 15 posto, ima čak 67.6 posto udjela u AvtoVAZ-u. Preostali udio drži konglomerat Rostec. Rusija je drugo najveće tržište Renaulta, a sankcije su stigle u vrijeme kad je De Meo već donio odluku o snažnijoj suradnji Lade i Dacije. U posljednjih deset godina Renault je u AvtoVAZ uložio oko dvije milijarde eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.