Turske benzinske uskoro neće moći ispisati cijenu goriva, evo i zašto

Foto: EPA

IAKO je u Turskoj cijena goriva osjetno niža nego u ostatku svijeta, cijene nezaustavljivo rastu. 

Koliko je neočekivan ovoliki rast cijena najbolje govori informacija kako benzinske u Turskoj uskoro neće moći ispisati cijenu goriva na svojim reklamnim panoima. Razlog je potpuno banalan, a to je da njihov sustav predviđa ispis jednoznamenkastih cijena goriva uz dodatna dva decimalna mjesta. 

Kako cijene nezaustavljivo rastu, opskrbljivači gorivom su se našli nespremni da odgovore na ovaj izazov te su primorani krenuti u hitne modifikacije, piše Bloomberg. BP planira u naredna dva tjedna modificirati sustav na 750 benzinskih pumpi, dok Shell s oko 1100 benzinskih pumpi još uvijek razmatra optimalno rješenje. 

Trenutna cijena goriva u Turskoj je oko 7.90 turskih lira za benzin te 8.20 lira za dizel, što je oko 5.21 kn za litru benzina i 5.40 kn za litru dizela. Podsjetimo, rast cijena u Turskoj rezultat je rasta cijena goriva, ali i inflacije zbog koje je turska lira od početka godine izgubila 23% svoje vrijednosti. 

Cijene goriva su ove godine rasle 10% za benzin i 24% za dizel. Naime, turska vlada se odrekla oko 46 milijardi lira (oko 4.06 mlrd. dolara) porezanih prihoda iz goriva kako bi zadržala cijenu goriva na niskoj razini. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.