Top Gear: Jesu li električni automobili doista dio zavjere?

Foto: Volkswagen

Britanski Top Gear pozabavio se elektromobilnosti i sve snažnijim tvrdnjama da su električni automobili dio teorije zavjere. Kažu kako je jedan od najčudnijih, ali iznenađujuće čestih prigovora protiv električnih automobila, osobito u internetskim komentarima, da su dio zavjere.

Najčešće anonimni komentari idu u smjeru teorije da su na djelu neke mračne sile koje forsiraju prijelaz na električna vozila. "Ali ako provedete čak pet sekundi čitajući ove teorije, postavlja se najvažnije i jednostavno pitanje: Zašto?“ naglašava autor komentara.

Postavlja se pitanje zašto bi nas vlade htjele gurnuti u električna vozila protiv naše volje. Svejedno je govorimo li o vladama država u Europi ili Americi; sve one razmišljaju samo o idućim izborima i imaju potrebu za kratkoročnom popularnošću.

A u takvom ozračju prijelaz na električna vozila je na mnoge načine nepopularan, pa i u smislu prihoda: lakši kratkoročni put od subvencija za električne automobile je smanjenje poreza na naftu.

Isto vrijedi i za drugu stranu. Zašto bi proizvođači automobila željeli svijet električnih vozila? Za sada se baterije skupo izrađuju u novim tvornicama. Stari motori su bili sasvim dobri i bez tih ogromnih investicija. Konačno, profit će zasigurno još neko vrijeme biti manji od električnih automobila.

Da nisu ipak vlasnici rudnika ti koji stoje iza svega? Da, moćni su i njihovi su rudnici ekološki neprihvatljivi. Ali nisu ni blizu tako veliki i moćni kao naftne kompanije, za koje energetska tranzicija predstavlja veću prijetnju.

Zaokret prema električnim vozilima nije neka komplicirana i zlokobna mreža tajnih zloćudnih spletki. To je kratkoročna isplata za dugoročne boli zbog klimatskih promjena, zaključuje britanski magazin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.