Seat Mii: Još jedan klon VW-ove minijature

NAKON što je Škoda predstavila svoju verziju Volkswagenov gradskog noviteta up u obliku modela Citigo nismo morali dugo čekati na Seatovu varijaciju.

Ime mu je Mii, a kao što je poznato predstavlja novo viđenje minijaturnog vozila isključivo urbane namjene. Jednostavan i praktičan, Seat Mii ne skriva srodnost s izvornim VW Up modelom od kojeg se distancira notom mediteranskog dizajna. Tu prije svega mislimo na prednji kraj vozila, usuglašen sa Seatovim kućnim dizajnom.

3,56 metara dug i 1,64 m širok automobil prvo će se predstaviti u izvedbi s tri, a potom i pet vrata. S obzirom na malu masu koje se kreće oko 850 kg, novi 1-litarski trocilindrični motor sa 60 i 75 KS čini se kao prava mjera. Isto govore i podaci o interijeru koji s prtljažnikom od 251 litre nudi rekordnu prostranost u segmentu.

Od novosti vrijednih spomena svakako vrijedi izdvojiti sigurnosni sustav nadzora okoline ispred vozila, koji upozorava vozača u slučaju prijeteće nezgode pri brzini manjoj od 30 km/h. Ukoliko izostane reakcija vozača, tada će i zakočiti sam. Ovdje recimo i kako su bočni zračni jastuci dio standardne opreme, a ESP dostupan na višim razinama opreme.

Zanimljiv je i infotainment sustav 5 inčnim zaslonom kojeg je moguće izvaditi za mobilnu upotrebu. Osim standardnih funkcija isti nudi program praćenja i poduke ekološkoj vožnji.



Prava vrijednost najmanjeg Seata svakako su niski troškovi vlasništva u koje osim niže cijene vozila i održavanja ulazi i povoljna potrošnja. U slučaju prije spomenutog trocilindraša ista iznosi 4.5 l/100 km za slabiju i 4.7 l/100 km za snažniju izvedbu. Predviđene su i Ecomotive verzije sa start/stop sustavom i pratećim elementima, a koje u prosjeku troše tek 4,2 l/100 km.



S tri linije opreme, dva Style paketa i velikom paletom dodatne opreme, Mii na hrvatsko tržište stiže polovicom iduće godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.