BMW X5 mu odsjekao dio palca, dobio je milijunsku odštetu

Foto: BMW

UPORNOST se ponekad isplati. 

Vlasnik BMW-ovog SUV-a tužio je proizvođača nakon nezgode u kojoj je ostao bez dijela prsta. Sud je trajao punih osam godina, a usprkos činjenici da nije utvrđen kvar na vratima, BMW će unesrećenom vlasniku morati isplatiti čak 1.9 milijuna dolara odštete. 

Godwin Boateng, samozaposleni softverski inženjer, tvrdio je da su neispravna vrata sa soft close zatvaranjem na njegovom SUV-u postala opasna odsjekavši mu vrh palca. Naime, on je u srpnju 2016. naslonio desnu ruku na stup vozačevih vrata s vratima otvorenima tridesetak centimetara.

Vrata su se tada zatvorila na njegovom palcu, prikliještila mu prst toliko da kirurzi nisu uspjeli ponovno pričvrstiti odrezano tkivo. Boateng je tužio BMW za 3 milijuna dolara, tvrdeći da će izgubiti 250.000 dolara godišnje kao samozaposleni softverski inženjer.

BMW-ovi stručnjaci su pregledali Boatengov X5 i nisu detektirali nikakvu grešku u radu soft close sustava. Također, naglasili su kako u uputama stoji istaknuto upozorenje i utvrdila kako je "tužitelj od djetinjstva shvaćao da ne stavlja prst ili dio tijela između vrata i okvira dok se zatvaraju".

Boateng je dobio 1.9 milijuna dolara odštete. Iako BMW nije proglašen krivim za neispravna vrata, porota je ipak zaključila da je 100% kriv za Boatengovu ozljedu palca. Nije jasno planira li se BMW žaliti na presudu.

Boateng je na sudu iznio tezu kako je soft close sustav zatvaranja vrata daleko opasniji od sustava zatvaranja stakala te kako u njemu ništa nije "nježno" jer je isti taj sustav "nježno probio kroz meso, živce, krvne žile, tetive, muskulaturu i koštanu strukturu Boatengovog desnog palca".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.