PREMIJERA Mercedes predstavio najdostupnijeg člana električne serije, atraktivni EQA

Foto: Mercedes

MERCEDESOVA EQ serija se širi, a posljednji novitet jasno pokazuje kako je pred nama novi prodajni hit.

Nastao u želji da ponudi optimum iz dva svijeta, novi EQA nastupa u najpoželjnijem kompaktnom segmentu crossovera. S osnovom modela GLA ima sve preduvjete za postizanje optimalne dinamike i prepoznatljivog osjećaja u vožnji, dok će učinkoviti električni pogon uvesti novu dimenziju doživljaja korištenja automobila.

EQA u tržišnu utakmicu ulazi izvedbom EQA 250, a što znači da ima pogonski elektromotor snage 140 kW i maksimalnog okretnog momenta od 375 Nm te bateriju od 66.7 kWh. Kombinirana potrošnja je 15.7 kWh/100 km, pa prema NEDC-u ima doseg od sasvim zadovoljavajućih 486 km, odnosno 426 km prema WLTP standardu. Sustav punjenja podržava brzi punjač pa je bateriju moguće napuniti u pola sata. Ubrzanje od 100 km/h traje 8.9 sekundi, a maksimalna brzina postavljena je na 160 km/h.

Na doseg izravno utječe aerodinamika, a EQA je prvi model iz Mercedes-EQ serije čiji je razvoj aerodinamike u potpunosti proveden digitalno. Vrijednost Cd faktora od 0.28 je potvrđena u praksi, a mjerama su potpuno zatvoreni sustav usisa zraka za hlađenje u gornjem dijelu, strujno oblikovani prednji i stražnji donji spojleri, skoro potpuno zatvoreno podvozje, optimizirani Aero kotači i specifično prilagođeni spojleri ispred prednji i stražnjih kotača.

Ovo je tek početak jer su najavljene i osjetno snažnije izvedbe, kao i one s pogonom na sve kotače. 

Doživljaj vožnje

EQA nudi neke posebnosti poput Electric Intelligence funkcije kao nadogradnje navigacije koja izračunava optimalnu rutu do odredišta, uzimajući u obzir vremena punjenja baterije te realne uvjete na cesti.

Uz uslugu Mercedes me Charge klijenti imaju pristup najvećoj mreži za punjenje u svijetu, koja trenutačno uključuje preko 450.000 AC i DC stanica za punjenje u 31 državi, odnosno preko 175.000 javnih punionica u cijeloj Europi.

Ugrađena je standardno i toplinska pumpa, koja otpadnu toplinu iz električnog pogona koristi za grijanje putničke kabine. Osim što se štedi energija i povećava doseg, moguće je putem Mercedes me aplikacije pokrenuti klimatizaciju kabine prije samog starta.

U poglavlju sigurnosti Mercedes je vozilo opremio svim danas uobičajenim sigurnosnim sustavima, uključujući i one aktivne za asistenciju vozaču. Također, struktura vozila prilagođena je implementaciji električnog pogona, a baterije su dodatno zaštićene u novom okviru.

Oprema i cijena

Oprema je, naravno, bogata, a dodatni odmak radi Edition 1, specijalna izvedba koja, između ostalog, dodatno uključuje perforirana kožom presvučena sjedala i rosé zlatno obojene detalje.

Standardne specifikacije modela EQA uključuju značajke kao što su LED High Performance prednja svjetla s Adaptive Highbeam Assist funkcijom, EASY-PACK stražnja podizna vrata s električnim otvaranjem i zatvaranjem, 18-inčni aluminijski kotači, ambijentalna rasvjeta sa 64 boje, sjedala s podesivom potporom za lumbalni dio leđa u četiri smjera, stražnja kamera te multifunkcijski sportski upravljač presvučen kožom. Intuitivni informacijsko-zabavni sustav MBUX (Mercedes-Benz User Experience) i navigacijski sustav s funkcijom Electric Intelligence su uključeni u standardnu opremu.

Za one koji žele više tu su brojni dodaci, pa i posebne linije Electric Art i AMG Line, kao i Night paket. 

Poznate su i cijene, koje kreću od 49.937.50 eura do registracije, a prodaja u Hrvatskoj kreće na proljeće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.