Novi Twingo proizvodit će se u Sloveniji. Renault će ga razvijati s Kinezima

Foto: EPA

Renault će se udružiti s kineskom inženjerskom firmom kako bi razvio novu generaciju električnog Twinga po cijeni nižoj od 20.000 eura. 

"Razvoj automobila bit će obavljen s kineskim partnerom kako bismo poboljšali naše vrijeme razvoja i troškove", rekao je glasnogovornik Renaulta.

Projekt dizajna i naprednog inženjeringa obavlja se u Francuskoj, a proizvodnja će biti u Europi, dodao je.

Projekt vodi Ampere, Renaultov odjel za električna vozila.

Ranije prekinuli suradnju s VW-om

Ranije ovog mjeseca, Renault i njemački Volkswagen prekinuli su razgovore o zajedničkom razvoju pristupačne električne verzije Twinga.

Renault je rekao da je odluka o odabiru kineskog partnera za Twingo donesena neovisno o ranijoj odluci vezanoj uz VW.

VW je ovog tjedna izjavio da će proizvoditi električne automobile po cijeni od 20.000 eura u Europi bez partnera, oslanjajući se na visok stupanj lokalizacije u Europi.

Renaultov CEO Luca de Meo otkrio je planove za električni Twingo krajem prošle godine. Vozilo će se proizvoditi u Europi, vjerojatno u Sloveniji, rekao je de Meo tijekom sastanka dioničara ovog mjeseca. Trenutni Twingo proizvodi se u Renaultovoj tvornici u Sloveniji.

Proizvodnja u zemljama s nižim troškovima postaje trend

Renaultov potez da se udruži s kineskim partnerom ima za cilj naučiti kompaniju kako brže napredovati u razvoju električnih vozila, prema osobama upoznatim s situacijom.

Proizvođači u zapadnoj Europi sve više se oslanjaju na inženjere iz zemalja s nižim troškovima kako bi smanjili troškove.

Iako inženjering u Kini nije nužno jeftiniji, tamo trenutno dolazi većina tehnoloških inovacija u području električnih vozila, rekao je jedan od upućenih.

Kineski brendovi se šire

Europski proizvođači automobila pod pritiskom su da ažuriraju svoje električne linije upravo u trenutku kada spori ekonomski rast i opadajuće subvencije utječu na potražnju za električnim vozilima. U međuvremenu, kineski brendovi šire se u regiji s jeftinijim modelima. BYD planira ponuditi svoj hatchback Seagull sljedeće godine po cijeni ispod 20.000 eura.

Stellantis planira ponuditi električna vozila iz kineskog Leapmotora u devet europskih zemalja počevši od rujna. Također će početkom sljedeće godine predstaviti jeftiniju verziju svog Citroena e-C3.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.