Nova Fabia sustiže Golf 4

Foto: Škoda

ŠKODA Fabia će uskoro dobiti svoju četvrtu generaciju, a sada doznajemo neke nove detalje. 

Nakon najavnog teasera iz Škode su odlučili s javnosti podijeliti i fotografije kamufliranog modela. Međutim, ono što se teško vidi je očekivani rast dimenzija. Upravo tako, Fabia je prešla granicu od četiri metra i dužinom stigla na čak 4107 mm. Uz tih novih desetak centimetara dužine, novi model će se u odnosu na prethodnika proširiti za pet centimetara dok će jedini pad zabilježiti visina, i to nekih 7 mm.

Konačno, onaj bitni plus donosi i razmak između osovina, a s 2564 mm nudi čak 10 cm više od prethodne generacije, ali više i od Golfa četvrte generacije. A kad smo kod modela koji je još donedavno bio auto snova na ovim prostorima, recimo i kako nova Fabia neće biti duža, ali će biti šira i viša. 

Takav rast dimenzija postavlja popularni Škodin model na čelo cijelog koncerna, bar kad su dimenzije u pitanju. Više prostora u kabini je najmanje što možete očekivati, a dovoljan signal daje podatak kako je prtljažnik narastao 50 litara i sad mjeri 380 litara. Nema sumnje, Fabia ulazi na teritorij kompaktne klase. 

Dobra je vijest da unatoč rastu dimenzija nije rasla masa automobila. U Škodi kažu kako su zadržali masu prethodnika, a istovremeno poboljšali aerodinamiku. Koeficijent otpora zraka je s 0.32 pao na 0.28, a dio zasluga ide na račun podesivog prednjeg usisnika u odbojniku. 

Najbolja vijest je ipak povratak četiri-cilindarskog motora. Dizelaša i dalje nema, ali zato sada top izvedbu čini 1.5 TSI sa 150 KS i 250 Nm, a dostupan je isključivo s DSG mjenjačem. Za sve ostale u ponudi ostaju 1.0 trocilindraši, atmosferci sa 65 i 80 KS, te turbaci s 95 i 110 KS. 

U škodi su najavili i sazrijevanje u pogledu opreme. Digitalni kokpit, devet zračnih jastuka i LED svjetla postaju dio ponude, baš kao i dodaci poput većeg spremnika goriva (50 l). A na popisu su i Simple Clever rješenja poput sklopivog spremišta u gepeku, pomičnog držača čaša i višefunkcionalnog sjenila panoramskog krova. Ukupno se govori o 43 korisna dodatka među kojima je i USB-C konektor u unutarnjem retrovizoru za pogon kamere. 

I na kraju recimo kako je premijera Fabije zakazana za ovu godinu, dok ćemo na Combi izvedbu pričekati još nekih godinu dana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.