Nastavljaju se opozivi



NAKON što je Toyota potkraj prošlog tjedna objavila kako će u narednom razdoblju ponuditi besplatnu zamjenu pedale gasa i podnih prostirki na više od 4,2 milijuna vozila NHTSA objavljuje nove opozive.

Prije nego što krenemo na nove opozive podsjetimo kako je još u listopadu postalo jasno kako će milijuni Toyota ići na prijevremeni servis, a sve zbog mogućnosti da se u vožnji papučica gasa zaglavi. Iako zvuči banalno da se papučica zaglavi za tepih, Toyota je ovu grešku shvatila vrlo ozbiljno.

Trenutno se obrađuje stotinjak prijava, uključujući 17 sudara i nekoliko smrtnih slučajeva u kojima su sudjelovala Toyotiona vozila. U svakom slučaju proizvođač je obavijestio kako će kvar biti besplatno uklonjen, s time da je vlasnicima ponuđeno nekoliko solucija. Papučice gasa će se mijenjati od travnja, novi tepisi su već stigli, a dodatno će biti modificiran software tako da pri istovremenom pritisku kočnice i gasa prednost ima kočenje.

Još jedan opoziv također se tiče Toyote, točnije pick-up modela Tundra. Opozivom je zahvaćeno oko 110.000 vozila prodanih u određenim državama SAD-a, a uzrok je mogućnost izražene korozije poprečnog nosača čijim popuštanjem može doći do ispadanja rezervnog kotača, a time i prometne nezgode. Kontrola i zamjena po potrebi odradit će se besplatno od 15. prosinca, a do tada je preporuka vlasnicima da skinu rezervni kotač.

Opozivom je zahvaćena i Volvo, i to novi modela. Radi se o SUV-u XC60 u količini od 8.436 primjeraka. Uzrok kvara je tvornička greška na prednjem sjedalu gdje postoji mogućnost nepravilnog rada sustava učvršćenja pojasa, i to u nezgodi kada dolazi do bočnog udarca s vozačeve strane. Neispravan dio Volvo će ukloniti besplatno, i to od 15. prosinca.

I na kraju spomenimo Ferrari koji je prisiljen opozvati primjerke modela 355 i 355 F1 proizvedene u razdoblju od 1995. do 1999. godine. Zbog neispravnog postavljanja određenih vijaka postoji mogućnost oštećenja sustava dobave goriva, što za posljedicu može u konačnici imati požar u motornom dijelu prostora. Ferrari North America je objavio kako je opozivom zahvaćeno 2.356 automobila.

Procjenjuje se da će ukupno biti obavješteno oko 9.000 vlasnika, a recimo i kako su opozivom već bili zahvaćeni model F430 Spider, Ferrari 360 i 612 Scaglietti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.