Mnogi ovaj sustav smatraju nepotrebnim i dosadnim u vožnji, a sada će ga itekako željeti

 Foto: Volvo, Mercedes

U POSLJEDNJIH nekoliko godina autoindustrija bilježi inflaciju sigurnosnih sustava asistencije vozaču, a mnogi od njih dostupni su i na jeftinijim automobilima. 
 
I dok je neke sigurnosne sustave tržište objeručke prihvatilo, postoje i oni sustavi za koje misle da su nebitni, pa čak i nepoželjni. Brojni vlasnici tako misle kako im sustav upozorenja o nenamjernoj promjeni vozne trake nije potreban. Oni pak koji ne vole koristiti pokazivače smjera, taj će sustav redoviti isključiti, baš kao što će mnogi nakon startanja motora prvo isključiti start/stop sustav. 
 
U budućnosti bi sigurnosni sustav, koji vozača upozorava svjetlosnim, zvučnim i vibrirajućim signalom, mogao postati popularniji. Naime, posljednje studije pokazuju kako ovaj sustav u praksi spašava živote. 
 
 
Prema izvorima IIHS-a (Insurance Institute for Highway Safety), studije govore kako korištenje sustava upozorenja pri nenamjernoj izmjeni vozne trake smanjuje vjerojatnost izlijetanja s ceste za 11 %, a onih s ozljedama putnika za čak 21 %. Prema dostupnim policijskim izvještajima, primjena ovog sustava bi rezultirala s bar 85.000 manje prometnih nezgoda na američkim cestama, ali i 55.000 manje ozlijeđenih putnika. Svake godine. 
 
"Ovo je prvi dokaz učinkovitosti ovog sustava u prevenciji prometnih nezgoda. Uzimajući u obzir veliki udio nezgoda koje uključuju izlijetanje s ceste, tehnologije koje služe njihovoj prevenciji imaju potencijal spašavanja brojnih ljudskih života", rekla je Jessica Cicchino, potpredsjednica IIHS-a. 
 
Ovaj sigurnosni sustav je donedavno bio rezerviran za vozila visoke klase, a sada je postao sastavni dio sigurnosne opreme bolje opremljenih izvedbi dostupnijih modela. Nema sumnje kako će ovaj sustav u budućnosti biti sve češće na popisu standardnih sigurnosnih sustava, i to ne samo na američkom tržištu. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.