Mitsubishi Lancer: Još jedan opoziv

DVA mjeseca nakon opoziva zbog greške na dovodu goriva Mitsubishijev sedan mora opet na prijevremeni servis. Novi problemi vezani su uz mogućnost nefunkcioniranja zračnog jastuka, a opozivamo je zahvaćeno gotovo 30.000 automobila.

U pitanju je naravno Mitsubishi Lancer, a uključuje sve izvedbe (29.353 primjeraka), pa i sportske Evolution i Raliart izvedbe, i to godišta 2008-2009. U službenom priopćenju Nacionalne uprave za sigurnost u cestovnom prometu (NHTSA - National Highway Traffic Safety Administration) stoji kako se opoziv odnosi na američke države s izraženim zimskim uvjetima gdje se u velikoj mjeri ceste zasipavaju solju.

Naime, problem je vezan uz korozijske proces, koji je uslijed agresivne okoline uočen na senzoru zračnog jastuka smještenom u prednjem odbojniku. Dugotrajna izloženost u slanoj okolini može rezultirati oštećenjem senzora, koji bi u trenutku sudara mogao prouzročiti kratki spoj i odgoditi aktivaciju zračnog jastuka. To bi pak moglo u prometnoj nezgodi uzrokovati dodatne ozljede vozača i putnika.

Svi vlasnici vozila zahvaćenih opozivom pozvani su u ovlaštene servise gdje će biti napravljena zamjena senzora novim s boljom antikorozivnom zaštitom.

Podsjetimo, NHTSA je početkom rujna opozvao sportski Lancer Evolution (i Ralliart), jer je uočeno da pri određenim okretajima motora vibracije snažno opterećuju sustav goriva. Ulaskom u rezonantno područje velika je vjerojatnost da će doći do naprezanja uslijed kojih će popustiti dovodna cijev goriva i stvoriti plodno tlo za razvoj požara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.