Mercedes nudi povećanje snage uz pretplatu

Foto: Mercedes

AUTOMOBILI postaju umrežena računala, a tuning je moguće odraditi na pretplatu.

Sve su češći slučajevi gdje proizvođači "otključavaju" pojedine mogućnosti na automobilu, što mnogima ne sjeda najbolje. Tako je ljetos BMW uveo opciju narudžbe grijanja sjedala po cijeni od oko 135 kn mjesečno, kao i  mogućnosti najma grijanja volana ili generiranja sportskog zvuka motora. 

Mercedes sada u Americi nudi opciju Acceleration Increase koja omogućava da se na pojedinim električnim modelima iz EQ serije skrati ubrzanje do 96 km/h za 0.8 do 1.0 sekundi. Nije malo, a nije ni trajno. Naime, tu se ne radi o opremi vozila, već doslovno o naknadnoj softverskoj nadogradnji. I što je najbolje, nudi se na pretplatu po cijeni od 1200 USD godišnje. 

U Mercedesu kažu kako je opcija namijenjena svima koji žele "osloboditi poboljšane performanse za svoj automobil" i dobiti "primjetan napredak u ubrzanju". Ovim online tuningom povećava se snaga pogonskih motora za 20 do 24 posto. 

Paket se nudi na četiri modela. Na EQE 450 4Maticu snaga raste s 292 na 354 KS, a ubrzanje do 96 km/h pada sa 6.0 na odličnih 5.1 s. Slično vrijedi i za EQE SUV 350 4Matic. Na druga dva modela, Mercedes EQS 450 4Maticu i EQS SUV 450 4Maticu, snaga raste s 360 na 449 KS, a ubrzanje se skraćuje s 5.3 na 4.5 sekundi kod limuzine i s 5.8 na 4.9 sekundi kod SUV-a. 

Nema sumnje, ideja da se svi auti u startu proizvedu što sličniji, a personalizacija uslijedi naknadno preko pretplate postaje stvarnost. BMW i Mercedes su tu pioniri, a ne sumnjamo kako će istim putem krenuti i drugi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.