Maslačak kao sirovina u automobilu

O LJEKOVITIM svojstvima maslačka zna se gotovo sve, no da ova biljka može poslužiti i kao sirovina u auto-industriji ne zna nitko. Bar dok Ford u suradnji sa sveučilištem u državi Ohio nije pronašao način kako da ovaj “korov“ završi u automobilu.

Naime, Ford i Sveučilište u državi Ohio istražuju potencijal maslačka kao mogućeg održivog izvora za gumu. Mliječno bijela tekućina iz maslačkovog korijena može se koristiti u proizvodnji gume, a time bi se mogla naći i u plastičnim dijelovima Fordovih vozila, uključujući držače za čaše, tepihe i materijale u unutrašnjosti.

Naravno, nisu svi maslačci isti, što znači da se ne mogu svi koristiti kao održivi izvor za gumu. Odgovarajuća vrsta za ovaj projekt je tzv. Ruski maslačak - Taraxacum kok-saghyz (TKS) koji se uzgaja na sveučilištu u Ohio-u na odsjeku za poljoprivredna istraživanja i razvoj (OARDC – Ohio State University’s Ohio Agricultural Researsh and Development Center).

Prije nego što se guma iz maslačka stavi u upotrebu, Fordovi istraživači će ocijeniti početnu kvalitetu materijala kako bi procijenili ponašanje u različitim vrstama plastike koja se koristi u automobilima i bili sigurni da zadovoljava standarde izdržljivosti.

Moguća upotreba korijena maslačka kao supstituta za gumu nije prvi primjer Fordovog ulaganja s eko predznakom. Primjeri uključuju sojinu pjenu u sjedalima, žitom punjenu plastiku i pamuk iz traperiza za zvučnu izolaciju,  recikliranu smolu u sustavima podvozja, reciklirana vlakna na presvlakama sjedala te plastika od prirodnih vlakana za komponente u unutrašnjosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.