Kupujete božićno drvce? Evo kako ćete ga prevesti do kuće

Foto: Dodge,123RF

IAKO su automobili sve veći i ima ih gotovo svako kućanstvo, prijevoz božićnog drvca do kuće nerijetko je prava misija.

Ako spadate u red onih koji nisu dovoljno ekološki osviješteni da bi na Badnjak (ili prije) kitili umjetno drvce, suočit ćete se s brojnim problemima. Umjetno drvce ima brojne prednosti, od činjenice da ga ne kupujete svake godine, do one da i kad ga kupite dolazi u dijelovima te uvijek stane u prtljažnik. Ali uvijek postoji ali, jer je kićenje pravog bora na Badnju večer za mnoge obitelji više od puke tradicije.

Ako spadate u red onih koji se spremaju za nabavku pravog božićnog drva, a pritom ga ne možete ili ne želite prevesti u kabini automobila, slijedi nekoliko savjeta koji će vam olakšati cijelu proceduru. Američki AAA je čak izdao i promotivni letak, a sve kako bi za 84 milijuna Amerikanaca, koliko će ih ove godine kupiti drvce, olakšao kupovinu.

Priprema je prva stvar koju je pametno odraditi. A to znači opremanje steznom trakom i užetom, starom dekom ili ceradom te, naravno, rukavicama. Naravno, ako ste pravi macho tip i smola vas neće, rukavice vam ne trebaju. 

Kupljeno drvce zadržite u mreži, a ako je koja grana ispala, pritegnite ju užetom. Prije postavljanja drvca krov zaštite starim prekrivačem ili ceradom. Time ćete spriječiti oštećivanje laka. Ako pak nemate krovni nosač ili ne vozite kamionet, stavite drvce ipak u prtljažnik, a prije spomenutim pokrivačem zaštite sjedala i tapecirung. Ameri ipak savjetuju da u tom slučaju posudite dovoljno veliko vozilo s krovnim nosačem. 

U svakom slučaju izbjegavajte uže ili trake koje vam nude prodavači borova. Pri povezivanju koristite čvrste točke učvršćenja na vozilu, a potom isprobajte pomiče li se drvce u bilo kojem smjeru. U svakom slučaju pokušajte ga pomaknuti rukom da vidite koliko je čvrsto vezano.

I konačno, vozite oprezno i sporo, uz polagane promjene smjera kretanja. Pri većoj brzini doći će do takvog strujanja zraka koje može oštetiti drvce, pa ga i polomiti, savjetuju iz AAA. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.