Kako je jedna mala Dacia uzdrmala Pentagon

Foto: Shutterstock

Američki vojni budžet je 2019. godine bio 716 milijardi dolara. Službi za unutarnju kontrolu u Pentagonu zasmetala je jedna stavka na koju se trošio dio budžeta. Bivši ministar obrane Jim Mattis potpisao je trošak od 2.9 milijuna dolara za gradnju ceste oko američke raketne baze u Rumunjskoj i tu nije bilo ništa sporno. 

Međutim, u toj proračunskoj stavci krio se i nepredviđeni trošak. Naime, osim 12.4 kilometara ceste u okolici baze u Deveselu, tu je bila i jedna Dacia Sandero Stepway za rumunjsko ministarstvo obrane, piše HAK Revija.

Kontrolori u Pentagonu su tvrdili da je neuobičajeno da Amerika kupuje automobil nekoj državi - i to automobil koji će koristiti na svom tlu. Pokrenuta je istraga.

Pokrenuta istraga

Kontrolor Pentagona Mike McCord rekao je tada da je "neuobičajeno, bez obzira na izvor financiranja, koristiti američka sredstva za kupnju vozila za zemlju domaćina na tlu zemlje domaćina, za razliku od razumljivijeg slučaja u kojem bi se kupilo vozilo za podršku koalicijskom partneru na ratištu kao što je Afganistan".

Kapetan John Perkins, glasnogovornik mornarice, rekao je da su dužnosnici zatražili od tajnika mornarice da odobri sredstva koristeći "ovlasti za hitne i izvanredne troškove" jer će "cesta pomoći rumunjskim snagama u pružanju bolje sigurnosti" za bazu.

"Vjerujem da će se isplatom izbjeći narušavanje međunarodnih odnosa između SAD-a i Rumunjske, kao i negativno javno mnijenje", napisao je u svom obrazloženju Mattis.

Najskuplji Sandero Stepway u hrvatskom cjeniku košta 19.400 eura, a tada nije bio skuplji od 12-13 tisuća eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.