FOTO Zagreb Auto Show: Veliki povratak

 Foto: Vedran Tolić/Index

NAKON dugih osam godina posta najznačajniji automobilski događaj u Hrvatskoj i regiji otvara svoja vrata. 
 
14. po redu izdanje ZG Auto Showa donosi pregršt noviteta, od čega neke sa statusom svjetske vicepremijere. Prevedeno, to znači da su pojedini modeli stigli direktno iz Ženeve, bar kad je u pitanju njihova promocija. Svakako najzanimljiviji posjetiteljima će biti prvi hrvatski supersportski automobil, i to njegova trkaća izvedba Concept_S. Rimčev bolid uz manju masu i poboljšanu aerodinamiku raspolaže maksimalnom snagom od nevjerojatnih 1.384 KS, pa ne čudi što je na 300 km/h prije no što prosječni Hrvat u svom automobilu uhvati 100 km/h. 
 
Na popisu svjetskih vicepremijera nalaze se još modeli iz postave VW koncerna. Tu su Seat Ateca, prvi SUV model u povijesti Seata, Audi Q2, najmanji član Q obitelji, te VW Tiguan, nova generacija i u nas popularnog SUV-a. 
 
No ipak, vjerojatno najviše interesa pobudit će nova generacija Mercedesove E klase. Atraktivno skrojena poslovna limuzina nudi ono najbolje od Mercedesa, a osim visoko tehnološkom opremljenošću ističe se i rekordnom aerodinamikom. 
 
Kad su pak u pitanju ekološki orijentirana vozila, danas itekako bitan dio autoindustrije, prednost ćemo dati Hyundaijevom Ioniqu, koji su mnogu već prozvali Prius killerom. Naravno, Toyota je spremna s novim Priusom, ali i modelom Mirai pogonjenim vodikom. 
 
Na svoje će doći i ljubitelji brze vožnje. BMW-ovim izložbenim prostorom dominira M2, kompaktni coupe s performansama klasičnog M-a. Jednako zanimljiv je i Nissanov štand, gdje posjetitelje čekaju dva Nismo modela, globalno obožavani GT-R i nešto smireniji 370 Z. Ljubitelji WRC-a moći će vidjeti relijašku Opel Mokku, ali i Hyundai i20 WRC. One osjetno dubljeg džepa željne vožnje bez krova zasigurno će zaokupiti Mercedes S500 cabrio. 
 
 
Odličnu ponudu imaju i francuski brandovi. Citroenov premium brand DS predstavlja obnovljeni DS3, dok Renault zagrebačkoj publici predstavlja novog Scenica, ali i luksuzni Talisman dostupan i u karavanskom izdanju. 
 
Posebna vrijednost ZG Auto Showa su konceptna vozila. Ovogodišnje izdanje ugostit će dva zanimljiva koncepta, Mazdu Koeru i Audi e-tron quattro concept. 
 
Osim izložbe automobila posjetitelji mogu uživati i u brojnim pratećim atrakcijama. Organizator je tako pripremio defile bikera (5.4. 17.30h), oldtimer vozila u  (9.4. 11.00h) i harlista (10.04. 12.00h). Na Trgu bana Jelačića organiziran je pit stop sa štandovima izlagača, dok se na ZV-u svih dana trajanja sajma paralelno održava izložba oldtimera, modela malih vozila, automodela na daljinsko upravljanje i modela vlakova. 
 
 
I na kraju nekoliko praktičnih informacija. Ovogodišnje izdanje zagrebačkog salona koje uključuje salon automobila, gospodarskih vozila, motocikala i prateće industrije prostire se na oko 70.000 četvornih metara. Izlaže ukupno 440 izlagača iz 33 zemlje, a predstavljeno je ukupno 29 automobilskih marki, 35 marki motocikala i 17 marki gospodarskih vozila. 
 
Cijena ulaznica kreće se od 35 kuna, pa do 110 kuna za stalni posjet. Najveća posjeta, a time i gužve očekuju se za vikend, a prve procjene govore kako će autosalon ugostiti više od 130.000 posjetilaca. Svakako valja imati na umu da se po prvi puta sajam za posjetitelje otvara već prvog novinarskog dana, i to od 16.00 h, a u petak će sajam biti otvoren do 23.00 h.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.