FOTO I VIDEO Otac i sin iz Poljske stvorili su savršen Porsche za surfere

Foto: Porsche

Porsche konverzije su česte.

Sama tvrtka također prodaje prilagođene modele bogatim kupcima, a čak su i 911-ice s višim ovjesom sada dostupne kao tvornički modeli. Ali jesu li tako cool kao ovaj posebni 928?

Priča o 928 Surfariju započela je prije mnogo godina. Otac i sin su naporno radili na postavljanju kampa i biznisa s vodenim sportovima na poluotoku Hel na poljskoj obali Baltika. No ono što su oduvijek dijelili nije samo obiteljski posao uz more, već i strast prema automobilima.

Tadeusz Elwart, trenutni upravitelj kampa Chałupy 6 i inicijator Hel Riders Festivala, rano je bio pod utjecajem entuzijazma za Porsche, što je dovelo do posebne ideje: 928 Surfari.

Jedinstveno, neobično i gotovo nemoguće

Cilj? Stvoriti Porsche koji može savladati terenske uvjete kako bi svoje putnike u stilu dovezao do mora čim se pojave veliki valovi.

Jedinstveno, neobično i gotovo nemoguće za postizanje, ono što bi mnogima zvučalo kao nepremostiv izazov bilo je poticaj za Hel Riders tim.

Kako obični Porsche pretvoriti u buggy

Porsche 928 u Elwartovoj garaži pružio je savršenu osnovu. Svatko tko je čuo klasični Porsche V8 motor zna koliko je poseban - i snaga ne bi bila problem. Ali uskoro su se počeli pojavljivati drugi izazovi. Na primjer, kako prilagoditi mjenjač, diferencijal i ovjes kako bi se 928 pretvorio u plažni buggy.

Tu dolazi Tomasz Staniszewski. Poljski inženjer i reli vozač upravo je završio klasični Dakar Rally u svom samokonvertiranom Porscheu 924. Staniszewski je pronašao brojna rješenja kako bi postigao cilj stvaranja 928 sa surferskom dušom.

Dizajn Surfarija je djelo Lange & Langea. Blizanci su već desetljećima dio scene Chałupy 6 i odgovorni su za izgled automobila.

Nakon svog debija na Hel Riders Festivalu, bilo je vrijeme za Surfari road trip. Elwart je krenuo prema Syltu za poznati Petro Surf Festival, a zatim na otok Rømø u Danskoj. Putovanje se pokazalo kao savršena prilika za opsežno testiranje surf-mobila. I sljedeći val sigurno dolazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.