FOTO Američki ponos brži od bolida F1: Upoznajte ubojicu Chirona

 Foto: Hennessey

NE samo da je brži od Chirona, već će iza sebe ostaviti i Koenigseggovu Ageru RS. 
 
Da, to je novi Hennessey. Kao što je bilo najavljeno, ime mu je Venom F5, a trenutno je najbrži cestovni automobil na svijetu. Vozi preko 300 milja na sat, ili po europski, 482 km/h.
"Očekujemo da će Venom F5, koji je ime dobio po najjačem tornadu prema Fujita klasifikacijskoj skali, biti prvi cestovni auto sposoban da vozi više od 300 mph", rekao je utemeljitelj i šef tvrtke, John Hennessey.
 
 
Ameri nisu puno filozofirali, a najmanje se kao njegovi rivali skrivali iza mnogima nerazumljivih pojmova kojima se želi potencirati sofisticiranost proizvoda. Ovdje je stvar sljedeća. V8 twinturbo daje preko 1.600 KS koje uz pomoć sedam-stupanjskog mjenjača šalje na stražnje kotače. Teži svega 1.338 kg, a uz vrhunsku aerodinamiku postaje nezamislivo brz. 
 
Na 300 km/h će biti za manje od 10 sekundi, što je brže i od bolida Formule 1. Tako će američki bolid iz mirovanja ubrzati do 400 km/h i stati u manje od 30 sekundi. Podsjetimo, Bugatti Chiron za iti manevar treba 43 sekunde, a Koenigsegg Agera RS oko 36. 
 
 
A cijena? Sa obzirom što nudi ne ide u nebo. Najbrži cestovni auto na svijetu Hennessey nudi po cijeni od 1,6 milijuna USD, a planirana naklada je tek 24 primjerka. Kažemo tek, jer interes zasigurno višestruko nadilazi taj broj. 
 
Prve isporuke odabranim sretnicima kreću kroz najmanje godinu dana.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.