Elon Musk reagirao na brojne opozive Tesli, evo kako je nazvao NHTSA

Foto: Tesla

ELON Musk je nakon zadnjeg opoziva Teslinih vozila reagirao na svom Twitter profilu.

Nakon zadnjeg opoziva koji je američka Nacionalna administracija za sigurnost autocesta (NHTSA) reagirao je osobno Elon Musk objavom na svojem Twitter profilu. Upitan koji je razlog zadnjeg opoziva Musk je odgovorio kako ih je na to natjerao NHTSA, koji je nazvao Fun Police. 

Podsjetimo, u zadnja tri mjeseca NHTSA je objavio 10 opoziva Teslinih vozila pa je servisom bilo obuhvaćeno na stotine tisuća automobila. Samo ovim zadnjim uzrokovanim potencijalnim nedostatkom Boombox funkcije Tesla je prisiljena povući 578.607 vozila. 

>> Tesla povlači gotovo 600.000 auta

Opozivom su obuhvaćeni Model S proizveden od 2020. do 2022., Model X, Model Y i Model 3 proizvedeni od 2017. do 2022. Kao problem se navodi funkcija Boombox koja omogućuje da se zvuk iz automobila pušta kroz vanjske zvučnike kada je vozilo u pokretu. NHTSA procjenjuje da pješaci možda nisu svjesni da im se vozilo približava ako je alarm koji ih na to upozorava pretih. 

NHTSA je objavio kako opozivom obuhvaćena vozila ne ispunjavaju sigurnosne standarde koji se tiču minimalne jačine alarma za pješake. Tesla će stoga morati modificirati softver Boomboxa. Međutim, bitno je da do sada nije prijavljena niti jedna nesreća čiji uzrok bi bio ovaj nedostatak. 

Teslini i svi električni automobili moraju imati tzv. Pedestrian Warning System (PWS) koji zbog nečujnosti električnog pogona ima zadaću upozoriti pješaka na kretanje vozila u njegovoj blizini. Kod Tesle je problem što PWS i Boombox koriste iste zvučnike.

Recimo i kako je Tesla definitivno pod povećalom ovih dana. NHTSA tako paralelno istražuje pojavu "fantomskog kočenja", a koja navodno ima veze s Teslinom odlukom da ne koriste radarske senzore. Pod istragom su autopilot i noviji sustavi autonomnog upravljanja (FSD - Full Self Driving Beta), kao i Teslin sustav kočenja u nuždi.

Kad je u pitanju sustav kočenja dok je autopilot u funkciji, odnosno tzv "fantomsko kočenje", opoziv bi mogao obuhvatiti više od 400.000 Tesli. NHTSA trenutno istražuje 354 prijave korisnika. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.