Dolazi najbolji: Murray najavio svoj bolid, ima ventilator na stražnjem kraju

MNOGI ga nazivaju duhovnim nasljednikom najboljeg automobila u povijesti, McLarena F1, a premijeru će imati u svibnju iduće godine. Lista narudžbi je već otvorena. 

Usprkos cijeni od dva milijuna GBP, svi zainteresirani moraju požuriti jer je planirana naklada serije samo 100 primjeraka. A ovom automobilu reklama nije potrebna, dovoljno je reći da iza njega stoje Gordon Murray i njegov tim. 

Bolid ima T.50, a najveća je novost, bar ona koja odmah upada u oči, ugradnja ventilatora na stražnjem kraju. Razvijen je u suradnji sa stručnjacima tima Racing Point Formula One u čijem zračnom tunelu su i odrađena praktična testiranja.

Ventilator je promjera 400 mm, a osnovna namjena mu je da ubrza strujanje zraka kroz stražnji difuzor. Usis je vertikalan, a dio zraka usmjerava se za hlađenje motora. Ima šest modova rada, uključujući i onaj za kočenje kada svojim radom omogućava automobilu da s brzine od 240 km/h stane 10 metara prije. Automobil ima i dva aktivna krilca kojima se može smanjiti utjecaj uzgonskih sila, odnosno povećati downforce. Prema autoru, nijedan cestovni automobil otkako je svijeta nije imao bolju aerodinamiku od njegovog. A kad to kaže inače skromni Murray, onda to ima itekakvu težinu. 

T.50 pokreće Cosworthov dragulj, atmosferski 4.0 V12 s oko 650 KS i 450 Nm. Izraz "rado se vrti" ovdje ima novu dimenziju jer ovaj motor ide do 12.100 o/min. Mjenjač je ručni sa šest stupnjeva prijenosa, a pogon na stražnje kotače. I da, masa karbonskog bolida dugačkog tek 4,34 metra je ispod tone, točno 980 kg. Ne morate sumnjati, u ovom je bolidu, kao i u njegovom prethodniku, pozicija vozača središnja, u doslovnom i prenesenom značenju.

Nema sumnje, ovaj bolid će imati sve preduvjete da dostojno naslijedi ono što je iza sebe ostavio legendarni McLaren F1. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.