BMW: Nova generacija serije 3

BMW je predstavio najnoviju, šestu generaciju svoje popularne serije 3. Riječ je o najprodavanijem modelu tzv. premium segmenta, a njegov proizvođač tvrdi kako će dolaskom na tržište nova serija 3 podići razinu dinamičnosti, elegancije i komfora u svojoj klasi.

Dizajnom nova se serija 3 ugledala na veću seriju 5, iznutra i izvana, te donijela i neke svoje osobitosti koje će u većoj ili manjoj mjeri slijediti naredni BMW-ovi noviteti. Komforu će izravno doprinijeti i činjenica kako je nova serija 3 narasla dimenzijama, gdje će najviše dobiti putnici na stražnjoj klupi.

U odnosu na prethodnika novi je model u duljinu narastao za 93 mm, dok mu je međuosovinski razmak povećan za 50 mm. Rast duljine je, radi zadržavanja agilnosti, kompenziran rastom traga kotača za 37 mm sprijeda i 47 otraga.

Zahvaljujući široj upotrebi lakših materijala te naprednijim konstrukcijskim rješenjima nova je serija 3 unatoč rastu dimenzija u prosjeku (ovisno o motorizaciji i opremi) 40-ak kilograma lakša od prethodnika. Dakako, to će se prvenstveno odraziti na dinamičnost i nešto nižu potrošnju goriva.

Isprva će se u ponudi naći četiri TwinPower Turbo motora. Konkretno, riječ je o dva dizelaša u modelima 320d (184 KS) i 320d EfficientDynamics gdje je potonji snage 163 KS (380 Nm) i prosječne potrošnje od 4,1 l/100 km. Benzinsku će ponudu činiti 328i (2.0/240 KS) i 335i kojega pokreće bi-turbo 3,0-litreni 6-cilindrični motor snage 306 KS (400 Nm). Recimo kako oba benzinca lako stižu do limita od 250 km/h, a ubrzavaju do 100 km/h za manje od šest sekundi.

Ostale izvedbe će početi pristizati od proljeća iduće godine, dok se lansiranje hibridne izvedbe očekuje sljedeće jeseni.

BMW-ov EfficientDynamics donosi  sustave poput stop-starta, regeneracije energije kočenja, indikatora preporučene izmjene stupnja prijenosa i sl. Najavljena su tri paketa opreme, Sport Line, Luxury Line i Modern Line. Sportski i tzv. optički paket M, s detaljima za dodatno uređenje eksterijera i interijera će također biti dostupan.

Početak prodaje je zakazan za početak iduće godine, a cijene na njemačkom tržištu će se kretati od  35.350 eura za 320d do 43.600 Eura 335i.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.