Audi vraća NSU Prinza na scenu

Foto: NSU

STARIJE generacije s nostalgijom se prisjećaju jednog od opakijih sportaša svog vremena – NSU Prinza 4. 

A Prinz se zahvaljujući Audiju nakratko vratio na scenu. Pripravnici tvornice u Neckarsulmu predstavljaju NSU Prinz 4, moderniziranu i elektrificiranu kultnog modela iz 1960-ih koji se svojedobno sklapao i u našem susjedstvu. Prinz je sa scene nestao nakon što ga je kupio VW i spojio s Auto Unionom kao temelj stvaranja Audija. NSU Prinz 4 proizvodio se od 1961. do 1973. godine. 

I sada su se u Audiju odlučili odužiti na 150. rođendan tvornice. Novi Prinz 4 nosi oznaku EP4. Nema više straga ugrađen zrakom hlađeni dvocilindarski motor od 30 KS, već je tu pogon iz Audija e-tron. Prevedeno, u pitanju je 240 "električnih konja". Jasno, nema ni spremnika goriva, ali su tu baterije s plug-in hibrida, modela Audi Q7 TFSI. 

A ako se pitate što je osnova Prinza novog milenija, odgovor je kratak – Audi A1. Auto je na kraju zadržao proporcije i prepoznatljivost originala, a dvobojna kombinacija i LED svjetla su uz drastično izbačene kotače upotpunili dojam o ovom malom sportašu.  

"Projekt je našim učenicima dao priliku da slobodno rade s različitim tehnikama i materijalima", rekao je Timo Engler, voditelj odjela za tehnologiju/logistiku vozila u Audiju. "Primjerice, uz električni pogon koristili su 3D printanje. Ugljična vlakna – poznata iz motosporta – također su korištena za prednji poklopac."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.