Hrvatsko tržište automobila: Bez dobrih vijesti

U PRVIH pet mjeseci na hrvatskom tržištu prodano je 18.516 novih automobila, što je 17,5% više u odnosu na isto razdoblje lani. Međutim, usprkos drastičnim rasprodajama prodaja je u svibnju pala fotovo pa na prošlogodišnji nivo.

Konkretno, u svibnju je prodano 3.875 vozila, odnosno 278 manje no u travnu, što je rezultat koji nikoga ne ostavlja optimističnim. Pogotovo, ako se uzme u obzir kako stiže ljeto kada prodaja jenjava i pada na vrlo niske vrijednosti. S druge pak strane, nove registracije zabilježili su brojni premium automobili uključujući i rasne sportaše.

Na ljestvici najprodavanijih marki prvo Volkswagen s 2.040 prodanih primjeraka od čega je u svibnju prodano 477 vozila. Drugoplasirani je i dalje Renault s 1.950 primjeraka, no na mjesečnoj razini s 370 primjeraka mjesto je prepustio Opelu koji je uspio prodati 413 vozila.  Top 5 zaključuju Škoda i Peugeot. Usprkos relativno skromnom volumenu prodaje zanimljivo je kako su se u Top 20 progurala sva tri njemačka premium branda. Audi je 15, BMW 18, a Mercedes 20. Ta su tri proizvođača ove godine zajedno prodala gotovo tisuću vozila. 

Titulu najpopularnijeg modela na hrvatskom tržištu uvjerljivo drži Škoda Octavia, a slijede ju Opel Astra na drugom i VW Polo na trećem mjestu. Dalje idu Renault Megane i Opel Corsa, a  među deset najprodavanijih modela još su VW Golf, Renault Clio, Hyundai i30, Chevrolet lacetti i VW Passat, jedini pripadnik srednje klase u Top 20. VW Passat je sa 144 prodana primjerka u svibnju bio na 4. mjestu, a jedini bolji su bili Opel Astra, VW Polo i Opel Corsa, kao najprodavaniji automobil u Hrvatskoj za prošli mjesec.

I na kraju spomenimo kako je u svibnju registrirano po pet novih Porschea (od 14 u 2011) i Lexusa, te dva Cadillaca i jedan Infiniti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.