70 godina legendarne Bube

Foto: Volkswagen
 
VOLKSWAGEN obilježava 70 godina otkako je prva Buba sišla s proizvodne trake u Wolfsburgu. 
 
Iako to ne vole spominjati u VW-u, ideju i razvoj prvog pravog „narodnog automobila“ započeo je Adolf Hitler. Tadašnji KdF Wagen nije se uspio do kraja rata značajno komercijalizirati iz poznatih razloga. Proizvedeno je tek 630 primjeraka. 
 
U travnju 1945. godine tvornicu u Wolfsburgu zauzele su američke snage, da bi od lipnja potpala pod ingerenciju Britanaca zajedno sa oko 6.000 radnika. Ubrzo dolazi narudžba za 20.000 primjeraka modela Type 1s, a prvi primjerak sa djelomično obnovljene proizvodne linije silazi nakon Božića 1945. godine. Do kraja godine proizvedena su svega 55 primjerka, a kroz iduće dvije godine proizvodnja je stagnirala na oko tisuću automobila mjesečno. Do prelaska u njemačke ruke 1949. godine Britanci su modernizirali tvornicu i pokrenuli stvaranje prodajne mreže. 
 
Upravo je VW Beetle bio jedan od glavnih čimbenika njemačkog čuda, ali i promocije pozitivne slike o Njemačkoj u godinama koje su slijedile. Nakon čak 21 milijun proizvedenih primjeraka u srpnju 2003. godine zaustavljena je proizvodnja u meksičkim pogonima čime je označen kraj jednog od najslavnijih automobila u povijesti. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.