Klimatske promjene pretvorile jug Engleske u novi vinski raj

ENGLESKI vinari, nekoć smatrani autsajderima u svijetu vina, sada doživljavaju pravi procvat, a njihova pjenušava vina sve se češće uspoređuju sa šampanjcem. Zahvaljujući klimatskim promjenama koje su jug Engleske učinile idealnim za uzgoj grožđa, industrija se nada značajnom porastu izvoza i globalnom priznanju, piše Reuters.
Ono što je nekoć bio izazov, sada je postala prednost. Rastuće temperature omogućile su engleskim vinarima uzgoj sorti grožđa poput chardonnaya, pinot noira i pinot meuniera - istih onih koje se koriste u proizvodnji francuskog šampanjca. Regije poput Kenta, Sussexa i Hampshirea danas imaju klimatske uvjete slične onima u regiji Champagne prije nekoliko desetljeća, što rezultira vinima iznimne kvalitete koja osvajaju međunarodne nagrade.
Ambiciozni planovi za izvoz
Vodeći proizvođači, poput vinarije Chapel Down, ne skrivaju svoje ambicije. Planiraju udvostručiti proizvodnju i značajno povećati izvoz, s posebnim naglaskom na tržišta poput Sjedinjenih Američkih Država i Skandinavije.
Cilj udruženja WineGB je povećati izvoz s trenutačnih sedam na čak 25 posto ukupne proizvodnje do 2025. godine. Unatoč izazovima koje je donio Brexit, poput složenije papirologije i većih troškova, industrija ostaje optimistična i traži nove putove do globalnih potrošača.
Borba za prestiž i zaštitu
Kako bi zaštitili svoj ugled i kvalitetu, engleski vinari rade na dobivanju statusa zaštićene oznake izvornosti (PDO) za vina iz Sussexa. Time bi se Sussex brendirao kao jamstvo kvalitete - slično kao što su Champagne u Francuskoj ili Prosecco u Italiji.
Ovaj je korak ključan za dugoročno pozicioniranje engleskih vina kao premium proizvoda na svjetskoj sceni, potvrđujući da njihova renesansa nije prolazni trend, već početak nove ere u vinarstvu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati