Žitarice daju varivima gustoću, ali ga i lako pretvore u kašu. Koliko ih staviti?
PLANIRALI ste skuhati varivo, a završili s nečim što više sliči na kašu? Niste jedini. Mnogi od nas dodaju samo malo više leće, ječma ili grahorica misleći kako to neće napraviti veliku razliku, a onda se pitamo gdje je nestala sva tekućina. Ako vam se događa da žitarice "popiju" varivo, evo na što treba paziti i kako točno dozirati guste sastojke.
Koliko je dovoljno? Pravilo šake i važna napomena
Leća, ječam, grah i slične namirnice mogu upiti i do tri do četiri puta više tekućine od svoje težine. Problem nastaje kad ih u varivo ubacite "odokativno“, bez preciznog doziranja. Pravilo šake kaže da je za varivo koje pripremate za 4 osobe dovoljno:
- 1/2 šalice suhih žitarica (npr. ječma ili leće) ako želite klasično varivo
- 1 šalica ako volite gušću teksturu, ali još uvijek "na žlicu"
- više od toga rezultirat će gustim jelom koje više nije varivo
Leću nije potrebno namakati, no ječam i grah obavezno namočite barem nekoliko sati unaprijed, idealno preko noći. Ako ih koristite nenamaknute, skuhat će se neravnomjerno, a usto će tijekom kuhanja upiti veliku količinu tekućine.
Kako spasiti pregusto varivo i izbjeći istu grešku
Ako ste već dodali previše i varivo se pretvorilo u gustu masu - nema panike. Evo kako ga možete popraviti:
- Dodajte vodu ili temeljac i ponovno kratko prokuhajte
- Umiješajte žlicu-dvije pasirane rajčice - razvodnjava i dodaje okus
- Dodajte malo maslinova ulja ili kockicu maslaca - tekstura će biti podatnija
- Poslužite kao gusti prilog uz meso ili jaje - iako nije bilo planirano, lako ga možete pretvoriti u novo jelo
Za sljedeći put - dodajte suhe sastojke postupno, nakon što varivo već malo kuha, i uvijek ostavite prostora da kasnije zgusnete, ako bude potrebno. To je puno lakše nego pokušavati razrijediti jelo koje je već pregusto.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati