Kako pečete krumpir? Ako ne znate za ovu foru - vrijeme je da saznate
TIJEKOM šestomjesečne prakse u sklopu kulinarske škole, instruktor me potaknuo da pronađem izazovno okruženje kako bih naučila više od onoga što se nudi u školskim klupama. Nakon niza razgovora i probnih rokova, zaposlila sam se u catering tvrtki i gurmanskoj trgovini koju je vodio poznati chef.
Bilo je naporno i ponekad neugodno - čišćenje kutija s lignjama zadatak je o kojem i danas imam noćne more - ali naučila sam tajne koje mi profesori nikada ne bi mogli otkriti. Jedna od njih bila je kako ispeći najukusniji krumpir ikad. Fascinantno je što trik nije zahtijevao skupu opremu ili posebne tehnike rezanja, već se sve svodilo na sam način pečenja, piše The Kitchn.
>> Recept za hrskavo pečene krumpire
Tajna je u vrućem limu i aluminijskoj foliji
Glavni chef me jednog dana povukao u stranu kako bi mi otkrio tajnu. Umjesto da krumpire stavimo na hladan lim za pečenje, objasnio je da lim prvo treba zagrijati u pećnici. "To ubrzava proces kuhanja“, rekao je, čime se ukupno vrijeme pripreme skraćuje za barem deset minuta. Zatim mi je pokazao kako detaljno očistiti sitne krumpire, ulazeći u svaku udubinu i pukotinu kako gosti ne bi pronašli ni trunčicu prljavštine.
Naglasio je da krumpire treba dobro osušiti tapkanjem jer bi višak vlage koru učinio mekanom umjesto hrskavom. Umjesto žlice, potaknuo me da koristim ruke za miješanje krumpira s maslinovim uljem i začinima, jer su jedino one mogle ravnomjerno obložiti svaki komadić.
Nakon što je izvadio vrući lim iz pećnice, prekrio ga je papirom za pečenje i na njega rasporedio krumpire, ostavljajući dovoljno prostora za glavice češnjaka te grančice svježeg timijana i ružmarina. Cijeli lim zatim je čvrsto prekrio aluminijskom folijom. Poklopac od folije bio je ključan, objasnio je, ne samo za zadržavanje arome bilja i češnjaka, već i za kuhanje unutrašnjosti krumpira na pari, čineći ih savršeno mekanima.
Foliju bi uklonio nakon 30 minuta, sve promiješao i pekao još 10-ak minuta kako bi krumpir dobio zlatnu boju i postao hrskav. Kada je sve bilo gotovo, izvadio bi grančice začinskog bilja te istisnuo nekoliko pečenih režnjeva češnjaka preko krumpira i sve dobro promiješao.
Ti pečeni krumpiri bili su apsolutni hit. Rasprodali bismo ih gotovo svaki dan u trgovini i bili su najtraženija stavka na našem catering jelovniku. Nakon što sam ih tog dana i sama pripremila, napokon mi je bilo jasno zašto. Bili su savršeni – mekani iznutra, a hrskavi izvana. Zahvaljujući foliji, bili su i prožeti aromama bilja i ulja. Pečeni češnjak, mekan i putrast, bio je onaj završni dodir koji ih je činio neodoljivima.
Recept za najukusniji pečeni krumpir
1. Zagrijte pećnicu i lim za pečenje. Postavite rešetku na sredinu pećnice i na nju stavite veliki lim s rubom. Zagrijte pećnicu na 220°C.
2. Pripremite krumpir. U velikoj zdjeli pomiješajte oko 700 grama mladog krumpira prerezanog na pola s jednom žlicom maslinovog ulja, pola žličice soli i prstohvatom crnog papra.
3. Dodajte začine i pecite pod folijom. Pažljivo izvadite vrući lim iz pećnice i obložite ga papirom za pečenje. Rasporedite krumpire, a između njih stavite nekoliko grančica svježeg ružmarina ili timijana te dvije glavice češnjaka kojima ste odrezali vrhove. Prelijte glavice češnjaka s još jednom žlicom maslinovog ulja, a zatim cijeli lim čvrsto prekrijte aluminijskom folijom. Pecite 30 minuta.
4. Završite pečenje i poslužite. Uklonite foliju, promiješajte krumpire i vratite ih u pećnicu. Pecite još desetak minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđi i mekani. Prije posluživanja, istisnite pečene režnjeve češnjaka preko krumpira i uživajte.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati