Bili smo u budimpeštanskoj pizzeriji s gotovo savršenim pizzama i dobrim cijenama

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
DRUGI dan vikenda u Budimpešti, još uvijek pod dojmom odličnog koncerta Imagine Dragonsa, zaputili smo se u Neverland, pizzeriju koja je otvorena prije godinu dana. Neverland zapravo djeluje već sedam godina kao mjesto zabave i dobre hrane, a od prošle godine je gastronomski dio ponude obogaćen napoletanskim pizzama koje se poslužuju u velikom i lijepo uređenom restoranu. Sličan koncept zabave i dobre hrane imaju i osječki Astrogarden te šibenska Pulse Arena u sklopu koje se nalazi pizzerija Pizzaholic.
Za Neverland smo se odlučili zbog nekoliko preporuka koje smo dobili, ali i zbog vrlo visokih ocjena u recenzijama. Budući da često dolazimo u Budimpeštu i da smo do sada posjetili desetak odličnih pizzerija, bilo nam je zanimljivo posjetiti dvije nove u samo dva dana.
Nakon veganske pizzerije Vegazzi koja nas je pozitivno iznenadila veganskim pizzama, Neverland je pizzerija koja svojom ponudom modernih napoletanskih pizza zaslužuje biti u samom vrhu budimpeštanske pizza scene, odmah uz pizzerije kao što su Belli di Mamma, Digo i Forni di Napoli.
U ponudi se nalazi petnaestak pizza podijeljenih u dvije kategorije. Uz uobičajene klasične pizze u ponudi su i pomalo neobične, Signature pizze koje su zapravo originalne pizze napravljene po receptu glavnog pizza majstora. Osim pizza iz ove dvije kategorije, na jelovniku je posebno istaknuta i pizza favorit gostiju, a to je ovdje Diavola čiji je glavni sastojak ljuta kalabrijska kobasica spianata.
Zbog odličnih sastojaka tijesto palo u drugi plan
Mi smo izabrali jednu klasičnu i jednu pizzu s potpisom. Klasična je bila Prosciutto Cotto, pizza s finom talijanskom kuhanom šunkom i nekoliko vrsta kvalitetnih sireva od kojih je nadjevom dominirao DOP Pecorino Romano, ugodno slankasti ovčji sir. Oznaka DOP znači da je to sir koji se proizvodi na tradicionalan način u određenim regijama Italije.
Uz Pecorino Romano u nadjevu se nalaze mozzarella Fior di Latte i vrhunski DOP parmezan koji je dozrijevao najmanje 36 mjeseci. Doslovno ubojita kombinacija sastojaka zbog koje tijesto, koje je isto odlično, pomalo dolazi u drugi plan.
Od specijalnih pizza s potpisom pizza majstora izabrali smo The Japanese, pizzu sa sočnim komadićima trgane svinjetine, umakom od fermentiranog povrća, fermentiranom pastom od soje i mrvicama sezama. I na ovoj su pizzi sastojci jako dobro složeni pa je nadjev sočan i fin. Uz ovako dobro složene nadjeve od kvalitetnih sastojaka i fino napoletansko tijesto savršene teksture sasvim je razumljiva vrlo visoka ocjena i pozitivne recenzije koje ova pizzerija ima na društvenim mrežama.
Sam Neverland na svojim stranicama ističe kako prave napoletanske pizze od tijesta koje prolazi specifičan, jako dug i složen proces fermentacije, a koriste vrhunska brašna.
Većina pizza košta između devet i dvanaest eura
Cijene su kao i u ostalim budimpeštanskim pizzerijama vrlo pristupačne, a kreću se od 2.790 forinti (6,90 eura) koliko košta Bianca do 5.980 forinti (14,80 eura) koliko treba izdvojiti za pizzu Truffle. Većina je pizza između 3.900 i 5.000 forinti, odnosno između devet i dvanaest eura.
Od pizza s potpisom, osim ove koju sam probao i koja je odlična, svakako treba izdvojiti i pizze The Indian i The Thai koje ću, nadam se, isprobati već sljedeći mjesec kad nas očekuje još jedan vikend u Budimpešti i koncert Guns N' Rosesa na istom stadionu.
Ono što treba dodatno naglasiti je brzina kojom se pizze prave i poslužuju iako je restoran poprilično velik. U trenutku kad smo ga mi posjetili većina je stolova bila popunjena, a pizze su nam na stol stigle vrlo brzo, samo par minuta nakon narudžbe. Za to je definitivno zaslužna velika rotacijska peć koja se nalazi u središnjem dijelu restorana.
Neverland ima i jako dobru internetsku stranicu s puno korisnih informacija preko koje se na vrlo jednostavan način može odraditi i rezervacija stola. Sve u svemu, Neverland je vrhunska pizzerija koja pravi i poslužuje gotovo savršene napoletanske pizze po pristupačnim cijenama. Bez obzira na to što mi je Belli di Mamma i dalje uvjerljivo najbolja budimpeštanska pizzerija, svakako ću ponovno posjetiti Neverland kako bih isprobao još neke njihove pizze neobičnih i zanimljivih nadjeva.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati