U BiH uhićen "perač novca" narkokartela. Unio najmanje 1.5 mil. eura u zemlju

Ilustracija: Shutterstock

Policija u BiH uhitila je muškarca koji je u tu zemlju unio milijun i pol eura stečenih preprodajom narkotika s ciljem pranja tog novca, a operacija je izvedena u sklopu istraga otvorenih nakon dešifriranja zaštićenih komunikacija kojima su se koristili krijumčari, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

Neimenovani 47-godišnjak uhićen je jučer na području Lukavca kod Tuzle, a policajci su pritom pretražili prostore kojima se koristio, uključujući i jedan sef u banci.

"Prikupljeni su dokazi koji ukazuju da je ovaj osumnjičeni ilegalno unio najmanje 1.5 milijuna eura iz zemalja zapadne Europe na područje Bosne i Hercegovine koji je dalje ulagan u gospodarsko poslovanje pravnih osoba, odnosno tvrtki čiji su vlasnici drugi pripadnici organizirane skupine", stoji u priopćenju tužiteljstva.

Organizirana skupina koja je prevozila i distribuirala kokain iz Južne Amerike u zemlje zapadne Europe

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) čiji su pripadnici i proveli akciju pojasnili su kako je ona uslijedila na temelju istrage i prikupljenih dokaza o djelovanju organizirane kriminalne skupine koja je prevozila i distribuirala kokain u velikim količinama iz zemalja Južne Amerike u zemlje zapadne Europe, te prala novac u višemilijunskim iznosima.

Pripadnici te kriminalne skupine su tijekom počinjenja kaznenih djela komunicirali posredstvom posebno zaštićene Sky aplikacije. Ta je aplikacija dešifrirana koordiniranim naporima niza zemalja, uključujući tu i Interpol.

Edin Gačanin Tito na čelu jednog od najvećih narkokartela

Prema ranije objavljenim informacijama, samo u BiH tom se aplikacijom koristilo više od dvije tisuće osoba, a među njima su identificirane i one povezane s politikom i gospodarstvom.

Istraga je do sada otkrila povezanost s BiH jednog od najvećih narkokartela na svijetu na čijem je čelu Edin Gačanin zvani Tito koji je svoje operacije vodio iz Dubaija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.