Sudanska paravojska razbila mirni prosvjed, silovala 70 i ubila 100 ljudi

Foto: EPA

ZLOGLASNA sudanska paravojska, takozvani Džandžavid, brutalno je prošlog tjedna ugušila mirni prosvjed, pri čemu je ubila više od 100 i ozlijedila i do 700 ljudi.

No najnoviji izvještaji otkrivaju da su pripadnici milicije Džandžavid pritom i silovali najmanje 70 osoba, javlja The Guardian. 

Silovanja su, prema izvještajima liječnika u Khartoumu, bila sustavna i odvijala su se na ulicama. Navodno su ih počinili pripadnici Snaga za rapidnu podršku, koje sudanski režim koristi u suzbijanju prosvjeda, a koje su sastavljene upravo od pripadnika Džandžavida.

Liječnik iz bolnice Royal Care rekao je da je liječio osam žrtava silovanja - pet žena i tri muškarca. U drugoj bolnici u južnom Khartoumu liječnik je rekao da je primio dvije žrtve silovanja. 

Aktivisti za ljudska prava i stručnjaci opisali su izvještaje o silovanju kao pouzdane. U isto vrijeme međutim upozoravaju na to da mnoge žrtve silovanja nisu ni zatražile medicinsku pomoć, zbog straha ili nedostatka medicinske skrbi. 

Paravojne jedinice počinile "masakr" u prosvjedničkom kampu, tijela izvlačena iz Nila

Napad se dogodio prošli ponedjeljak, 3. lipnja, kada su pripadnici paravojske napali prosvjednički kamp u glavnom gradu Khartoumu, ispred zgrade glavnog stožera sudanske vojske. 

Režimske snage otvorile su vatru na mirne prosvjednike. Glavna prosvjedna skupina optužila je vladajuće vojno vijeće za pokušaj razbijanja kampa, nazvavši akciju "masakrom". Deseci tijela izvučeni su iz rijeke Nil, priopćilo je Centralno liječničko tijelo, povezano s oporbom.

Sudanska aktivistica za ljudska prava Nahed Džabralah je za Deutsche Welle Arabic također potvrdila da je vidjela kako pripadnici Džandžavida prijete silovanjem i muškarcima i ženama tijekom napada na prosvjednike. 

Džandžavid je milicija zloglasna zbog ratnih zločina koje je navodno počinila tijekom sukoba u Darfuru 2003.-2004. i u kampanjama protiv etničkih manjina povezanih s prosvjednicima. 

Žene igraju ključnu ulogu u prosvjedima protiv sudanskog režima, koji je donedavno vodio dugogodišnji diktator Omar al-Bašir, kojeg je Međunarodni kazneni sud optužio za ratne zločine i genocid. 

Silovanje kao ratno oružje

No žene se sada pokušava zastrašiti i zaustaviti silovanjem kao ratnim oružjem, upozorava Mayada Habib iz Centra za ženska istraživanja u Francuskoj u razgovoru za DW. "Korištenje silovanja kao ratnog oružja protiv žena je u arapskom svijetu prošireno od 2011. godine. Silovanja se provode sustavno. U Siriji je Asadov režim držao oko 8000 žena, mučio ih i zlostavljao", rekla je Habib.

Prijelazno vojno vijeće upravlja Sudanom otkako je dugogodišnji lider te zemlje Omar al-Bašir uklonjen s vlasti i uhićen tijekom nenasilnog vojnog udara u travnju koji je uslijedio nakon višemjesečnih protuvladinih prosvjeda.

Prosvjednici pak tvrde kako sadašnji vojni vođe upravljaju zemljom kao nastavljači politike koju je vodio Baširov režim te su najavili kako će nastaviti s prosvjedima koji su prekinuti nakon masakra.

Jučer je održan drugi dan generalnog štrajka u sklopu opće kampanje građanskog neposluha u organizaciji oporbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.