Rizična rupa u propisima koju kineske kompanije koriste godinama

Foto: EPA

KAD INVESTITORI kupuju dionice, oni zapravo kupuju postotak u kompaniji, zar ne? Pogrešno! Barem kad su u pitanju mnoge kineske kompanije uvrštene u Nasdaq i njujoršku burzu. To je zato što kineske kompanije koriste strukturu koja se naziva entitet promjenjivog interesa ili VIE (variable interest entity) kako bi prikupile novac od stranih ulagača, piše CNN.

Što je VIE? Struktura koristi dva entiteta. Prvi je ispostava sa sjedištem negdje izvan Kine, obično na Kajmanskim otocima. Drugi je kineska kompanija koja posjeduje licence potrebne za poslovanje u zemlji. Dva entiteta povezana su nizom ugovora. Kad strani ulagači kupuju dionice u kompaniji koja koristi VIE, oni kupuju dionice u stranoj ispostavi, a ne u poslovanju u Kini.

Naprimjer, kad američki ulagači kupuju dionice kineske kompanije za usluge prijevoza Didi, koja je u lipnju izašla na njujoršku burzu, oni zapravo kupuju dionice u kompaniji Didi Global s Kajmanskih otoka.

Kineske tvrtke već desetljećima koriste ovu strukturu

Didi Global ne posjeduje poslovanje u Kini koje povezuje putnike s vozačima. No, postoje ugovori koji dioničarima daju pravo na ekonomske koristi koje taj posao donosi. Kad Amerikanci pokrenu svoju aplikaciju za trgovanje i kupe dionice u Didiju, ne dobivaju izravni udio u kineskoj kompaniji. Taj je aranžman objašnjen u Didijevom prospektu, ali toga nisu svi svjesni. Alibaba, Pinduoduo i JD.com također koriste VIE.

Kineske tvrtke već desetljećima koriste ovu strukturu jer stranim ulagačima nije dopušteno posjedovati udjele u lokalnim kompanijama u raznim industrijama, uključujući tehnologiju. Ipak, kineske kompanije žele prikupiti novac u inozemstvu. Otvaranje offshore holding kompanije koja izlazi u javnost pomaže kineskim tvrtkama da zaobiđu ta pravila. Regulatori na Wall Streetu i u SAD-u dugo su bili hladni prema ovom aranžmanu, koji američkim ulagačima otvara vrata dinamičnih kompanija koje pokreću drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

Je li VIE legalan?

No, postoje i veliki rizici. Prvo, nije jasno jesu li ugovori koji stranim ulagateljima daju pravo na ekonomske koristi kineskih kompanija ujedno i ovršni. Također nije jasno je li VIE legalan prema kineskom zakonu.

Didi u svom prospektu kaže kako njegov pravni savjetnik smatra da VIE "ne krši obvezne odredbe važećih kineskih zakona", te da su njegovi ugovori "valjani i obvezujući". Međutim, prospekt uključuje i upozorenje potencijalnim investitorima: "Naš pravni savjetnik iz NR Kine dodatno nas je obavijestio da postoje značajne neizvjesnosti u pogledu tumačenja i primjene sadašnjih ili budućih zakona i propisa NR Kine. Vlada NR Kine može u konačnici zauzeti stav suprotan mišljenju našeg pravnog savjetnika iz NR Kine".

Na ovaj problem može se gledati i ovako - kineske kompanije govore Pekingu da su u 100-postotnom vlasništvu kineskih građana. U međuvremenu, iste te kompanije poručuju stranim dioničarima da su oni pravi vlasnici. Nakon desetljeća opuštenog pristupa kineskih i američkih regulatora, postoje znakovi da obje strane postaju uznemirene zbog VIE-a.

Šef američke Komisije za vrijednosne papire i burze, Gary Gensler, najavio je 30. srpnja nova pravila o otkrivanju podataka usmjerena na VIE, rekavši da kineske tvrtke moraju biti otvorenije prema američkim ulagačima o rizicima: "Bojim se da prosječni ulagači možda neće shvatiti da drže dionice u ispostavi, a ne u kineskoj operativnoj kompaniji."

Stižu promjene

Jedna od novih odredbi SEC-a zahtijevat će od kineskih kompanija da otkriju jesu li operativno društvo i izdavatelj dionica dobili dopuštenje od kineskih vlasti da kotiraju na američkim burzama. Čini se da je ta odredba usmjerena na Didi. Samo nekoliko dana nakon inicijalne ponude dionica, kineski regulatori usmjerili su istragu o kibernetičkoj sigurnosti protiv kompanije, nakon što je navodno nastavila s izlaskom na burzu unatoč prigovorima Pekinga.

"Vjerujem da će ove promjene poboljšati opću kvalitetu objavljivanja informacija u izjavama o registraciji offshore izdavatelja koji su povezani s operativnim kompanijama iz Kine", rekao je Gensler za CNN.

Kina također sve pomnije proučava domaće kompanije koje su izašle na strane burze. Moćna kineska Uprava za cyberspace predložila je u srpnju da svaka kompanija s podacima o više od milijun korisnika mora zatražiti odobrenje agencije prije uvrštavanja svojih dionica u inozemstvo. Ulagači, oprez!

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.