Povijest ne laže: Postoji zastrašujuća korelacija gradnje visokih nebodera i financijskih slomova

AKO je vjerovati analizi Barclays Capitala, postoji neobjašnjiva  i pomalo zastrašujuća korelacija između gradnje visokih nebodera i financijskih kolapsa.

Naime, na temelju brojnih primjera kroz povijest analitičari su ustanovili da "boom" u gradnji visokih nebodera, gdje se kao kriterij postavlja visina od 240 metara, u pravilu prethodi nekoj vrsti ekonomske krize ili financijskog kolapsa zemlje u kojoj se ti neboderi grade.

"Vrlo često je gradnja rekordno visokih građevina samo odraz općeg trenda povećane gradnje visokih nebodera, koja pak reflektira raširenu dislokaciju kapitala, odnosno krizu koja slijedi", objašnjava jedan od analitičara iz Barclays Capitala za BBC.

Tko bi gori, sad je doli

Prvi svjetski neboder (prema kriteriju od 240 metara visine), Equitable Life u New Yorku, dovršen je 1873. godine i koincidirao je s petogodišnjom recesijom. Gradnja Empire State Buildinga u istom gradu počela je 1929. godine, a završen je dvije godine kasnije. Dakle, taman u vrijeme Velike depresije. Godinu prije izgrađena su još dva znamenita njujorška nebodera - Chrysler Building i zgrada 40 Wall Street.

Čikaški Willis Tower, nekad poznat kao Sears Tower, dovršen je 1974. godine, taman kada je došlo do velike naftne krize i napuštanja zlatnog standarda. Nekoć najviša zgrada na svijetu Petronas Towers u Kuala Lumpuru dovršena je 1997. godine, točno pred početak velike azijske financijske krize.

Četvrti najviši neboder na svijetu, World Financial Center u Šangaju, dovršen je 2008. godine, baš u vrijeme kada je, kako mu i ime sugerira, počela svjetska financijska kriza. Trenutno najviši neboder na svijetu, 828 metar visoki Burj Khalifa, dovršen je u trenutku kad je Dubai skoro doživio financijski kolaps zbog pretjeranog investiranja u sektor građevine.


Loši dani pred Indijom i Kinom?

Na svijetu danas postoji 276 nebodera viših od 240 metara, ali daleko od toga da ih već u skoro vrijeme neće biti puno više. U tom pogledu prednjači Kina, na koju otpada čak 53 posto visokih građevina koje se trenutno grade na svijetu. Investitori bi trebali biti zabrinuti, jer analiza JPMorgan Chasea sugerira da bi kinesko tržište nekretnina moglo izgubiti i 20 posto vrijednosti u narednih godinu i pol dana, podsjeća BBC.

Ako će se oslanjati na poučke iz Barclaysove analize, razloga za zabrinutost imaju i Indijci. Indija je dosad imala samo dva nebodera koji ulaze u grupu od "Top 276", ali će u narednih pet godina dovršiti čak 14 novih objekata koji će ući u to društvo. Taman u vrijeme kada analitičari predviđaju da će zbog brutalne stope inflacije i indijska ekonomija doživjeti "bubble".

Ekonomske prognoze nisu najbajnije ni za Veliku Britaniju, koja će možda zažaliti što se u Londonu počeo graditi 310 metara visoki Shard neboder, najviša građevina u Europi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.