Počinje veliko suđenje mafijaškoj organizaciji u Italiji, ima preko 20.000 članova

Screenshot: You Tube

NAKON godina istraživanja, brda dokaza i stotine osumnjičenih hrabri antimafijaški tužitelj Nicola Gratteri spreman je za povijesnu sudsku bitku protiv 'Ndranghete, najmoćnijeg mafijaškog klana u Italiji, piše The Local.it.

U petak održano preliminarno saslušanje u suđenju protiv ‘Ndranghete

U petak je na sudu u Rimu održano preliminarno saslušanje protiv članova 'Ndranghete u okviru suđenja mafijašima koje se smatra najvećim od procesa Maxiprocesso protiv sicilijanske Cosa Nostre sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

 62-godišnji tužitelj Gratteri proveo je tri posljednja desetljeća pod policijskom zaštitom, a cilj mu je poslati više od 450 osumnjičenih članova mafijaškog klana u zatvor. I to pod optužbom za pripadanje kriminalnoj organizaciji koja je priskrbila bogatstvo putem pranja novca, iznuđivanja, otmica, trgovine drogom te tzv. vendettama.

Gratteri: U tijeku je rat

"U tijeku je rat. Ovdje se radi o nasilju, o smrti", rekao je novinarima nakon završetka preliminarnog saslušanja u Rimu Gratteri, koji živi u gradu Catanzaro na jugu Italije. Dodao je i kako je riječ o povijesnom suđenju, najvećem od Maxiprocessa, koje je u zatvor strpalo stotine članova Cosa Nostre. To suđenje bilo je obilježeno nasiljem, a mafija je tada ubila poznatog suca Giovannija Falconea, njegovu suprugu i tri policajca.

Kada se okonča preliminarno saslušanje u Rimu i sagradi posebna sudnica u Kalabriji, suđenje će se prebaciti na jug Italije gdje se očekuje da će biti prisutno najmanje 600 odvjetnika.

U prosincu policija uhitila stotine članova ‘Ndranghete

Suđenju su prethodila uhićenja stotina ‘Ndranghetinih šefova višeg i nižeg ranga te "vojnika" u operaciji koja se odvijala u prosincu prošle godine. Uhićenja su se proširila na Njemačku, Bugarsku i Švicarsku, a među uhićenima je i bivši zastupnik parlamenta te šef udruge gradonačelnika Calabrije.

'Ndrangheta se godinama smatrala slabijom mafijaškom organizacijom u odnosu na napuljsku Camorru i sicilijansku Cosu Nostru, no u posljednje vrijeme je postala najmoćnija talijanska kriminalna organizacija. Danas se smatra modernom i zastrašujućom mafijaškom organizacijom.

‘Ndrangheta je moderna organizacija

Kontrolira dijelove međunarodne mreže kokaina sa središtem u New Yorku, Kolumbiji i Brazilu, njeni članovi bave se građevinom, investicijskim fondovima te pogrebničkom industrijom.

"Zbog svoje žestine i okrutnosti ‘Ndranghete se svi boje. No u isto vrijeme ona je vrlo moderna te opskrbljuje europska tržišta s tonama kokaina", rekao je Gratteri.

Na svijetu ima oko 20.000 članova ‘Ndranghete

Prema podacima talijanskih pravosudnih vlasti, na svijetu ima oko 20.000 članova ‘Ndranghete koji vode posao godišnje vrijedan 59 milijardi eura.

Nadolazeće suđenje zadat će ozbiljan udar ovoj mafijaškoj organizaciji, no ne može se, kako tvrdi kriminologinja Anna Sergi, baš u potpunosti usporediti sa spomenutim suđenjem Cosa Nostri, koje je započelo u Palermu 1986. godine.

"Tijekom suđenja Cosa Nostri pali su vođe svih najvećih obitelji, a ovdje to nije slučaj", rekla je Sergi, profesorica na Sveučilištu u Essexu.

Mafija se prvi put pojavila prije 150-ak godina na Siciliji

Mafija se prvi put pojavila prije 150-ak godina na Siciliji, a diljem svijeta postala je popularna zahvaljujući Hollywoodu. Tijekom godina se modernizirala i postala vrlo sofisticirana organizacija. 

No i organi reda su također tijekom godina usavršili svoje metode te sada djeluju internacionalno dijeleći podatke te koristeći novu tehnologiju poput termalnih kamera, dronova i cybernadzora. No nisu uspjeli uništiti mafijaške organizacije, koje prema tvrdnjama Sergi opstaju na svim razinama vlasti.

Gratteri: Mafija je dio talijanskog društva

"Mafije nisu izvanjska tijela našem inače dobrofunkcionirajućem društvu. One su zrcalo načina na koji funkcioniramo", rekao je Gratteri te dodao da je mafija dio talijanskog društva.

"U svakom od nas čuči mali ‘Ndranghetist", rekao je Gratteri.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.