DORH odbio komentirati susret Martine Dalić i uhićenog iz afere Agrokor

Ilustracija: Index (FaH)

U VLADI zasad ne žele odgovarati na upite o tome kako je Damir Kuštrak, četvrti okrivljenik iz slučaja Agrokor, samo dva dana nakon sastanka s potpredsjednicom vlade Martinom Dalić, krenuo u akciju prebacivanja vlastite imovine na druge osobe, točnije darovanjem nekretnina vlastitoj supruzi te prijenosom drugim osobama.

>> Dva dana nakon sastanka s Dalić, uhićeni u akciji Agrokor imovinu prebacio na suprugu

Osim vlade koja očigledno ne želi otvarati još jednu potencijalnu aferu njene potpredsjednice, o Kuštraku ne žele pričati ni u Agrokoru. Kuštrak je jedini od Todoriću bliskih ljudi koji je ostao angažiran u kompaniji i nakon otvaranja postupka izvanredne uprave, a vladin povjerenik Ante Ramljak angažirao ga je kao svog savjetnika.

U Agrokoru nam tako mjesecima uskraćuju informaciju o tome dolazi li Kuštrak na posao i nakon uhićenja, odnosno nakon što je istraga postala punomoćna. O ovom slučaju zasad smo jedino dobili odgovore iz Državnog odvjetništva. No krenimo redom.

U subotu s Martinom Dalić, u ponedjeljak darovao stan

Prema rješenju Županijskog suda u Zagrebu koji je blokirao imovinu svih osumnjičenih u slučaju Agrokor, vidljivo je kako je Kuštrak "u studenome 2017. godine izvršio prijenos vlasništva za svoje tri nekretnine, od čega nekretninu upisanu u zk.ul. 778 k.o. Virje i nekretninu upisanu u zk.ul. 6354 k.o. Virje na osobu Snježanu Peršinović, a nekretninu upisanu u zk.ul. 10289 k.o. Grad Zagreb na Zvjezdanu Kuštrak".

Sudac istrage temeljem dokaza DORH-a došao je do saznanja da gotovo svi osumnjičeni u slučaju Agrokor rade sve da bi od sebe formalno otklonili vlasništvo na svojoj imovini i tako osujetili naplatu tražbine od Agrokora.


Provjerili smo zemljišno-knjižne izvatke i saznali kako je Kuštrak krenuo u ovu akciju samo dva dana nakon sastanka s potpredsjednicom vlade. Sastanak je održan u subotu, 11. studenoga, u Centru Kaptol, a u ponedjeljak, 13. studenoga, potpisao je sa suprugom Zvjezdanom ugovor o darovanju stana u Zagrebu.

Prvo su rekli da je to jedna obična kava starih prijatelja

Naglasimo kako su Banskim dvorima potvrdili sastanak i "pojasnili" da je riječ o "jednoj običnoj kavi" starih poznanika, odnosno da su Martina Dalić i Kuštrak prijatelji iz studentskih dana, implicirajući kako bi tema njihova razgovora mogla biti zajednička studentska povijest.

Potpredsjednica Martina Dalić osobno je involvirana u slučaj s obzirom na Lex Agrokor i postavljanje vladina povjerenika. Isto tako, puno bitnije je to da je Martina Dalić potpredsjednica vlade, a samim tim i članica užeg kabineta koji ima uvid u sigurnosno-policijska izvješća. Neka od tih izvješća morala su se baviti i slučajem Agrokora.

"Nadležno državno odvjetništvo, koje postupa u predmetu na koji se odnosi Vaš upit, kao i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, izuzev osnovnih informacija objavljenih u priopćenjima, neće niti smije iznositi pojedinosti iz svog postupanja kako iz faze izvida tako i iz faze istrage zbog zakonskih ograničenja iz Zakona o kaznenom postupku i Zakona o državnom odvjetništvu te Zakona o pravu na pristup informacijama", stoji u odgovoru DORH-a.

DORH: Pitajte Dalić

Podsjetimo kako smo ranije pisali da običaji nalažu da ako član vlade ima sastanak s osobom koja je od posebnog interesa DORH-a o svemu obavijesti Odvjetništvo kako bi sa sebe otklonio sumnju. Ali Martina Dalić, kako smo ranije provjerili, to nije napravila.

Ali u DORH-u kažu kako Martina Dalić nije imala uvid u njihov spis ili buduća postupanja.

"Nitko bez zakonskih ovlasti nema uvida niti pravo na informacije iz spisa predmeta na koji se odnosi Vaš upit pa tako ih nema ni dužnosnica Vlade Republike Hrvatske, a za odgovore na pitanja koja se odnose na postupanje te osobe upućujemo Vas na nju", kažu nam u DORH-u.

Iako su nas uputili na potpredsjednicu vlade Martinu Dalić, ona nam zasad ne želi davati nikakve odgovore.

Sastanak Kuštraka, za kojeg je DORH neuspješno tražio pritvor, s članicom vlade i dalje je sporan. No u DORH-u nisu raspoloženi za to da obrazlože detalje tog slučaja.

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu nemaju namjeru komentirati objavljene informacije o spomenutom sastanku", stoji u odgovoru DORH-a na naš upit.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.