Novaković o odmoru ministra Marića: Od hotela nismo dobili ništa

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

ŠEFICA Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković je za N1 govorila o tome jesu li pregledali sve imovinske kartice, koji su im još visokorangirani političari na dnevnom redu te ima li Povjerenstvo smisla nakon smanjenja ovlasti i pravomoćnog ukidanja odluke o Tomislavu Karamarku.

Prošlog tjedna je Povjerenstvo kaznilo premijera Andreja Plenkovića zbog nesklada u imovinskoj kartici pa mora platiti kaznu u iznosu od 3000 kuna. Plenković kaznu može platiti u tri rate. Novaković je komentirala izjave onih koji kažu da je Povjerenstvo trebalo premijera samo upozoriti.

"Zakon je jednak za sve. Išlo se po starom zakonu jer je tada pokrenut postupak. Nema drugoga osim financijske sankcije, zakon ne poznaje mogućnost da netko nešto zaboravi pa se nekome oprosti, a osim toga, takve su odluke konstantno na Povjerenstvu, bio to premijer ili netko drugi. Cjepidlačimo li, ne znam. Radimo po zakonu. Vidjeli smo u masu situacija sitne povrede koje moramo sankcionirati financijski pa je zato uvedena opomena. Kada bismo samo upozoravali, svatko bi mogao reći da je ‘zaboravio’ vikendicu, auto, hotel… Gdje bi bila granica? Svrha kartica je da budu potpune i točne. A niti je ta novčana kazna velika", rekla je Novaković za N1.

Što se tiče 4000 novih obveznika, Novaković kaže da će se njihove imovinske kartice prolaziti kroz dvije provjere - administrativnu i redovnu. Novaković se nada da će Povjerenstvo uskoro dobiti softver koji bi im uvelike pomogao u poslu. Kaže da bi to spriječilo neke greške, no da nije sigurna kako bi to funkcioniralo kada su u pitanju nekretnine. "Ima tu još dosta problema što se tiče tehnike, ali vjerujem da će biti", komentirala je.

O odmoru ministra Marića: Nismo dobili odgovor hotela

Novaković se osvrnula na potencijalno sporno ljetovanje ministra financija i potpredsjednika vlade Zdravka Marića. On je u Malom Lošinju plazio nižu cijenu u hotelu, ali je dobio luksuzniji smještaj.

"Mislim da je bio ožujak kad smo počeli ispitivati. Poslali smo dopis hotelu, nismo dobili odgovor, u međuvremenu je obveznik istupio u javnosti i potvrdio da je bio tamo, vidjet ćemo što ćemo dalje sve prikupiti. Prikupljamo činjenice, ne znamo još što je platio, koliko je platio, je li bio u NO-u HBOR-a kada je vlasnik hotela dobio kredit, ako ga jest dobio… Moramo utvrditi koliko je platio, a koliko je trebao platiti… Puno je tu stvari, od hotela nismo dobili ništa, nismo ni mogli potvrditi da je bio dok on sam u javnosti nije rekao", rekla je šefica Povjerenstva te dodala da je ministar Marić dosad uvijek surađivao s njima i dostavljao podatke na vrijeme. 

Komentirala slučaj ministra Paladine

Osim Marića, pred Povjerenstvom je i ministar graditeljstva Ivan Paladina. On je tražio mišljenje oko suvlasništva u Kuparima. 

"On je bio došao i prije nego što je ispunio karticu, s obzirom na to da je imao bogat poslovno-privatni život pa je i pitao kako to sve popuniti. Mislim da je prošli tjedan na vladi vezno za Kupare bila odluka iz koje se izuzeo. To je nešto što Povjerenstvo traži godinama. Uvijek se postavlja pitanje što to znači s obzirom na to da je sve to delegirano na osobu koja je pod njim, u ovom slučaju na državnu tajnicu. Ona kazneno i materijalno odgovara za to što potpiše. Vjerujem da još uvijek ima osoba s integritetom. Ona je ta koja potpisuje, mislim da nikome ne bi bilo svejedno. Ona je sad osoba zadužena za to, ne on. Što se nas tiče, to je ono što treba napraviti, mi smo preventivno tijelo", komentirala je Novaković.

O povredi načela nema ništa u novom zakonu. Novaković je govorila i o tome. "Dosta velik dio načela inkorporiran je u novi članak 9., to je to izuzeće koje je tražio Paladina, to što smo prije podvodili pod načela. Ono što jest otpalo je transparentnost. Tipa, službeni putevi, to ne možemo sad ispitivati osim ako ne bi bilo dodatne povrede. Transparentnost kao samu povredu više ne možemo ispitivati", kaže Novaković.

Novaković kaže da je ukidanje odluke o Karamarku bilo očekivano

Visoki upravni sud ukinuo je odluku Povjerenstva protiv Karamarka, za što Novaković kaže da je bilo očekivano. 

"Moglo se očekivati s obzirom na sve predmete prije za koje je Viski upravni sud rekao da ne možemo postupati - premijera, Bernardića, Bandića s kojim je sve počelo, bila je očekivana takva odluka. Što se Povjerenstva tiče, ništa čudno, praksa je promijenjena. Moramo poštovati odluku suda i po njoj se ponašati, ali da, mislim da smo mogli voditi takve predmete. U tom slučaju nisam bila u Povjerenstvu, ne volim komentirati činjenično. Procesno, apsolutno mislim da je Povjerenstvo moglo donijeti takvu odluku. A upravo na procesu, može li se voditi ili ne, je odluka pala", komentirala je predsjednica Povjerenstva za N1.

Upitana je li Karamarku napravljena nepravda jer neki kažu da je zbog odluke Povjerenstva morao otići iz politike, Novaković odgovara:

"Odluka vezana za Tomislava Karamarka, kao i za puno drugih za koje su nam popadale na sudovima, nema nikakve sankcije. Ona je deklaratorna. Zbog odluke Povjerenstva niti jedan političar ne treba odstupiti. Mi te ovlasti nemamo. U konačnici, nismo nikakvu kaznu dali. U tih pet godina dok smo mogli voditi te postupke, imate toliko odluka zbog kršenja načela i sukoba interesa i nikad nitko nije odstupio zbog toga. Ustavni sud je tu pokrenuo čitavo pitanje možemo li provoditi postupke povrede načela, pa se to spustilo na Upravni sud i činjenica je da je tu nastao problem, možemo li mi ili ne voditi te postupke i tu se sve srušilo. Poslije smo 30-ak predmeta zaustavili zbog toga".

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.