Na Marsu nađena ogromna količina leda. Da se otopi, voda bi prekrila cijeli planet

Foto: ESA

Površina Marsa se možda čini beživotnom, suhom i neplodnom, ali izgleda da Crveni planet u svojim dubinama skriva mnoge tajne, poput "zaleđenih jezera". Mars Express, letjelica Europske svemirske agencije (ESA) koja orbitira oko Marsa ponovno je pregledala jedno od najmisterioznijih područja na planetu i otkrila da se ispod prašnjave i suhe površine nalaze ogromni slojevi vodenog leda.

Mars Express je prije više od 15 godina proučavao formaciju Medusae Fossae (MFF) i pronašao masivne naslage duboke do 2.5 km, no tada se nije moglo znati o čemu se točno radi. "Ponovo smo istražili MFF i pomoću radara MARSIS ustanovili da su naslage veće nego što smo mislili, da se protežu i do 3.7 km u dubinu", rekao je planetarni znanstvenik Thomas Watters iz znanstvenog centra Smithsonian Institution u SAD-u 

Kada bi se otopio led iz MFF-a, voda bi prekrila cijeli planet

"Ono što je posebice uzbudljivo, radarski signali se podudaraju s onima od naslaga leda i slični su signalima s Marsovih polarnih kapa, za koje znamo da su pune zaleđene vode", dodao je Watters. Kada bi se otopio led iz MFF-a, cijeli planet bi prekrila voda dubine između 1.5 do 2.7 metara. Dakle, radi se o vrlo velikom rezervoaru zaleđene vode, dovoljno velikom da ispuni Crveno more na Zemlji. 

Misteriozna površina Crvenog planeta puna je znakova koji pokazuju da je vode nekoć bilo u izobilju. Znanstvenici su na Marsu pronašli isušene riječne kanale i korita drevnih jezera i mora. Također su uočili značajne zalihe vodenog leda, skrivenog na polarnim kapama, blizu ekvatora ili, na nekim mjestima, čak vrlo blizu same površine. 

"Ovo bi moglo promijeniti naše razumijevanje klimatske povijesti Marsa"

Ovakve ogromne naslage leda, poput one u MMF-u, nisu mogle nastati u sadašnjoj klimi planeta te su vjerojatno kreirane u prethodnoj klimatskoj epohi. "Ova posljednja analiza dovodi u pitanje naše razumijevanje formacije Medusae Fossae i nudi isto toliko pitanja koliko i odgovora", kazao je planetarni znanstvenik Colin Wilson iz ESA-e. 

"Prije koliko su se vremena formirale ove naslage leda i kakav je bio Mars u to vrijeme? Ako se potvrdi da se radi o vodenom ledu, onda će ove masivne naslage promijeniti naše razumijevanje klimatske povijesti Marsa", kazao je Wilson. 

"Mislim da su svi drevni rezervoari vode na Marsu fascinantni i da bi ih trebalo istraživati. Nažalost, MFF-ove naslage prekrivene su sa stotinama metara prašine, što znači da nećemo moći doći do njih još neko vrijeme", dodaje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.