Na internetu se pojavio vrlo moćan, misteriozan AI. Odmah je nestao

Foto: Shutterstock

NA INTERNETU se ovih dana pojavio tajanstven, iznenađujuće moćan AI chatbot nazvan "gpt2-chatbot". Korisnici koji su isprobali novi AI alat tvrde da evidentno spada među najmoćnije sustave na svijetu, ali nije poznato što je taj sustav umjetne inteligencije ni odakle dolazi.

Debitirao u Areni AI sustava

Gpt-2 je prvi put primijećen na web stranici LMSYS Org, koja se koristi za usporedbu i rangiranje različitih AI sustava. Korisnici stranice primijetili su da je sustav gpt2-chatbot bio kratko dostupan za upotrebu, da bi potom misteriozno nestao.

Vijest o pojavi novog sustava brzo se proširila, a korisnici su ga opisali jednako moćnim kao što je OpenAI-jev GPT-4 ili čak moćnijim. Naime, neki su primijetili da je gpt2-chatbot na određenim testovima bio bolji od drugih modela.

Zanimljivo je da su mnogi korisnici zabilježili da nema informacija o tome odakle model dolazi, odnosno tko ga je razvio, što je potaknulo nagađanja o njegovom izvoru.

Nestao zbog velikog prometa?

Stranica LMSYS Org objavila je da je nestanak bio rezultat "neočekivano velikog prometa i ograničenja kapaciteta" te da je prekid privremen.

"Ostanite u tijeku za njegovo šire puštanje u upotrebu", poručila je stranica na Twitteru, odnosno X-u, ističući da surađuje s timovima koji razvijaju AI kako bi testirala sustave prije nego što ih puste u javnost.

Iako nije navedeno na koje se to timove odnosi, gpt2-chatbot spominje se kao dio te politike stranice.

OpenAI izveo testiranje?

Korisnici nagađaju da iza testiranja, odnosno pojave i nestanka AI-ja, stoji sam OpenAI. Direktor kompanije Sam Altman na Twitteru je napisao: "Imam posebno mjesto za gpt2."

U jednoj drugoj objavi na X-u zaposlenik OpenAI-ja Steven Heidel objavio je 30. travnja pomalo tajnovit post, koji također spominje gpt-2. U njemu je samo kratko napisao: "Kada gpt-2."

Alat bi mogao biti prototip GPT-5

Zbog svega navedenog pojavile su se špekulacije da bi gpt-2 mogao biti rani prototip GPT-5, koji je u više navrata najavljivao Altman. Naime, Altman je nedavno na sveučilištu Stanford u SAD-u poručio da je "GPT-4 najgluplji model koji će itko od vas ikad više morati koristiti".

Pritom je ustvrdio da s visokim stupnjem znanstvene sigurnosti može reći da će GPT-5 biti puno pametniji od GPT-4. Konačno je dodao i da će GPT-6 biti bolji od GPT-5, čime je ukazao na prirodu i smjer u razvoju tog alata, ali i AI-ja općenito.

***

Novu knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.