Svi tragaju za misterioznim prosvjednikom iz Kine. Uhićen je, vlasti sve cenzuriraju

Screenshot: YouTube/TIMES NOW

NAKON rijetkog prosvjeda u Pekingu u kojem se kritizirao predsjednik Xi Jinping na internetu je krenula masovna potraga za identitetom tajanstvenog prosvjednika.

Podsjetimo, jučer je, tri dana uoči Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine u Pekingu koji se održava tek svakih pet godina, osvanuo transparent u neobičnoj prosvjednoj akciji na mostu Sitong u gradskoj četvrti Haidian. 

"Trebamo hranu, a ne covid-testove"

"Trebamo hranu, a ne covid-testove. Želimo slobodu, a ne zatvaranja", pisalo je na transparentu u očitoj kritici kineske politike nulte tolerancije na covid.

"Želimo dostojanstvo, a ne laži. Trebaju nam reforme, a ne kulturna revolucija. Želimo glasati, a ne vođu. Nemojte biti robovi, budite građani", stajalo je na transparentu.

Jedan od demonstranata je zapalio nešto nalik automobilskim gumama te kritizirao vlasti kroz megafon. U izvješćima se navodi da je uhićena jedna osoba, a na snimkama prosvjeda se vidi kako policija okružuje osobu koja na sebi ima žutu kacigu i narančastu odjeću.

Vlasti cenzurirale društvene mreže

Mada državni mediji gotovo i nisu spomenuli prosvjed, internetom i društvenim mrežama su počele kružiti snimke dima na mostu i transparenata. Stoga su vlasti uvele cenzuru na različitim platformama, poput aplikacije WeChat koju koristi većina Kineza, piše BBC.

Mnogi u Kini su krenuli u internetsku potragu za identitetom uhićenog prosvjednika hvaleći njegovu hrabrost, no to im otežava uvedena cenzura. Primjerice, na kineskoj društvenoj mreži Weibo nije bilo nikakvih referenci o incidentu.

Snimke i slike prosvjeda te ključne riječi, poput "Haidiana", "Pekinški prosvjednik" i "Sitong most" su ubrzo blokirane, kao i izrazi povezani s prosvjedom, poput mosta ili heroja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.