Kakve veze imaju Peppa Pig i Brexit u tekstu New York Timesa?

Foto: 123rf

ČINI se da su pregovori Velike Britanije o izlasku iz Europske unije zapeli. Poslovni svijet glasno se žali na neizvjesnost post-Brexita, a britansko gospodarstvo usporava rast. Ipak, kompanije i investitori iz cijelog svijeta i dalje spremaju milijarde za imovinu koja kotira na londonskoj burzi. Prošlog tjedna Greene King, velika britanska pivovara koja posjeduje 2700 pubova, prodana je za 5,5 milijardi dolara, a kompanija koja stoji iz Peppe Pig, dječjeg televizijskog lika, postigla je cijenu od četiri milijarde dolara, piše The New York Times.

To je znak da je Velika Britanija i dalje atraktivna meta stranim investitorima. Neizvjesnost oko Brexita u posljednjih nekoliko mjeseci srušila je vrijednost britanske funte na najnižu razinu u više od dvije godine. To je pridonijelo padu BDP-a od 0,2 posto u posljednjem tromjesečju, što može biti nagovještaj recesije.

No to ne znači da britanska korporativna klima sada nalikuje na konfuznu rasprodaju s bolnim popustima na sve strane. Svaki je posao drukčiji, a malo je vjerojatno da postoji jedan konkretni razlog zbog kojeg investitori troše u Velikoj Britaniji. Dvoje ljudi upoznatih s Hasbroovom odlukom da preuzme Entertainment One, matičnu kompaniju Peppe Pig, kažu kako su vrijednost funte i osjećaj da se britanske kompanije mogu kupiti po povoljnoj cijeni imali male uloge u poslu.

Ukupna vrijednost poslovnih sporazuma u Velikoj Britaniji posljednjih je godina u padu. Dosad je tijekom 2019. godine sklopljen 731 posao u vrijednosti od 67,3 milijarde dolara, prema podacima Refinitiva. Za usporedbu, u isto vrijeme prošle godine objavljeno je 849 transakcija, vrijednih 108,5 milijardi dolara. Ipak, nekoliko velikih britanskih imena pronašlo je prekomorske kupce unatoč magli Brexita. Evo pregleda.

Peppa Pig

Hasbroov dogovor o kupnji Entertainment Onea donosi proizvođaču igračaka iz Pawtucketa u američke savezne države Rhode Islanda niz popularnih dječjih likova, među kojima je i ekipa superheroja PJ Masks. No, nijedan lik nije poznat kao Peppa Pig, bučni britanski praščić i spasitelj za roditelje koji žele zabaviti svoju malu djecu. Postala je toliko popularna da je stvorila maloprodajno carstvo, objavila glazbeni album te otvorila vlastiti zabavni park u Hampshireu na jugu Engleske.

Ipak, Peppa Pig nije lišena kontroverzi. Početkom godine navukla je bijes kineskih cenzora jer je postala simbol pobune u Kini. Entertainment One je na londonskoj burzi, ali kompanija ima sjedište u Torontu. Osim franšize za zabavu djece, kompanija ima i glazbeni odjel koji surađuje s Lumineersima i Soulja Boyem, a filmski odjel distribuira filmove kao što je On the Basis of Sex.

Pubovi i pivo

CK Asser Holdings, kompanija koju vodi milijarderska obitelj Li iz Hong Konga, objavila je prošlog ponedjeljka da za 4,6 milijardi funti planira kupiti Greene King, pivovaru i najveći britanski lanac pubova koji je izašao na burzu. CK je dugo tražio nekretnine u inozemstvu, posebice u Velikoj Britaniji. Lani je kupio londonsko sjedište UBS-a za milijardu funti.

No, s Greene Kingovim lancem pubova, hongkonška je kompanije kupila dio britanske kulture otporne na recesiju. CK Asset Holdings je već surađivao s tom kompanijom jer je 2016. godine kupila 136 Greene Kingovih pubova i odmah ih dala u leasing.

"Vjerujemo da će ovaj sektor dugoročno ostati važan dio britanske kulture i tržišta konzumiranja hrane i pića", rekao je George Colin Magnus, predstavnik CK Asset Holdingsa, te dodao: "Greene King je dobro pozicioniran kako bi iskoristio mogućnost koje su pred nama".

Legoland i Madame Tussauds

Konzorcij investitora dogovorio je u lipnju kupnju britanske kompanije Merlin Entertainments, vlasnika tematskog parka Legoland, za 5,9 milijardi dolara. Ovim će se ugovorom Legoland, lanac muzeja Madame Tussauds i London Eye prijeći u ruke obitelji koja posjeduje i brend Lego, kao i investicijskog giganta Blackstone (koji je dosad bio vlasnik Merlina) i Canada Pension Plan Investment Boarda.

Satelitska tehnologija

Privatna investicijska kompanija Warburg Pincus i skupina mirovinskih fondova iz Sjeverne Amerike dogovorila je u ožujku kupnju Inmarsata, globalnog pružatelja usluge širokopojasnog interneta, za 3,4 milijarde dolara. Najavljujući posao, kupci su rekli kako je londonska kompanija bila privlačna investicija zbog svoje globalne infrastrukture i svog poslovanja u in-flight povezivosti.

Obrana i zrakoplovstvo

Buyout kompanija Advent International dogovorila je prošlog mjeseca kupnju Cobhama, tvrtke za obranu i zrakoplovstvo koja je dobavljač kompanija kao što je Airbus, za 4,9 milijardi dolara. Bilo je to prvo preuzimanje jedne velike britanske kompanije otkako je objavljeno da će Boris Johnson postati britanski premijer, iako transakciju tek trebaju odobriti britanski regulatori, a suočit će se i s protivljenjem glavnog Cobhamovog dioničara.

Online narudžba hrane i dostava

Nizozemska internetska platforma za dostavu hrane Takeaway.com dogovorila je kupnju britanskog konkurenta Just Eata, vrijednu 11 milijardi dolara u dionicama. Predloženo spajanje stvorilo bi dostavnu kompaniju koja se proteže u zemljama kao što su Engleska, Kanada, Njemačka i Izrael te se bori za rastuće tržište uslugama isporuke s Uber Eatsom i Deliveroom.

Gigant plastične ambalaže

Berry Global, kompanija za pakiranje sa sjedištem u Indiani, u srpnju je za 5,6 milijardi dolara (uključujući i dug) kupila RPC Group, jednu od najvećih europskih tvrtki za plastičnu ambalažu. Berry iz Evansvillea tako je pobijedila drugog američkog ponuđača, privatnu investicijsku kompaniju Apollo Global Management.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.