HRT prvo ukinuo popularnu Vrtlaricu, a sad ju je kupio od vanjske produkcije

Foto: HRT

POČETKOM 2018. godine Uprava HRT-a donijela je odluku da nakon sedam uspješnih godina i više od 130 emisija ukida popularnu Vrtlaricu, autorsku emisiju Kornelije Benyovsky Šoštarić. Jučer su HRT-ovci najavili kako se sada "kultna Vrtlarica" vraća na male ekrane, no ispustili su bitan dio. Naime, tu emisiju ukinuli su dok su je radili u vlastitoj proizvodnji, jer im je tada bila preskupa, a sada su je otkupili od vanjske produkcije. Za puno više novca.

No, krenimo redom.

Ukinuli emisiju i obećali priloge u Dobro jutro, Hrvatska

Vrtlaricu su sedam godina vodili i uređivali HRT-ovi zaposlenici Kornelija Benyovsky Šoštarić te, kao snimatelj i redatelj, njezin suprug Nino Šoštarić. Kao i Plodovi zemlje, Vrtlarica je bila jedna od gledanijih emisija HTV-a, no nakon sedam godina odlučili su je ukinuti. Sporni su, čini se, bili aneksi ugovora bračnog para Šoštarić te odluka da Nino Šoštarić više ne bude redatelj.

S HTV-a su se prije dvije godine vadili u službenom priopćenju kako gledatelji neće biti zakinuti za informacije o ekološkom vrtlarstvu, već će ih moći gledati kao prilog u sklopu mozaične emisije Dobro jutro, Hrvatska. Ukratko rečeno, voditeljica i režiser, tada zaposlenici HTV-a, bili su im preskupi. Benyovsky Šoštarić u studenom je te godine zajedno sa suprugom otišla s HRT-a. Oboje su predali dobrovoljni i sporazumni otkaz na HRT-u.

Sada, dvije godine kasnije, opet se vraćaju na male ekrane, i to HTV-a, ali kroz vanjsku produkciju.

Sada im je Vrtlarica - "kultna emisija"

"Nakon gotovo dvije godine pauze, kultna serija Vrtlarica ponovno se vraća na male ekrane. Nova sezona od 12 nastavaka donosi i ovaj put predivne kadrove biljaka i vrtova, kao i mnoštvo zanimljivih priča iz svijeta organskog vrtlarstva", stoji u najavi HRT-a uz dodatak kako će gledatelji i ovog puta dobiti uvid u nova saznanja iz područja uzgoja biljaka, s posebnim naglaskom na klimatske promjene i zaštitu okoliša. Voditeljica te emisije je, najavili su, opet Kornelija Benyovsky Šoštarić.

"Novu sezonu od 11. siječnja možete pratiti subotom u jutarnjem terminu u 9:45 na Drugom programu Hrvatske televizije", stoji na kraju najave HTV-a. Nije poznato koji bi bio ekonomski interes prvo ukinuti Vrtlaricu, čija je produkcija bila jeftina, te na kraju istu emisiju od istih ljudi otkupiti za puno više novca kroz natječaj za vanjsku produkciju. Na HRT-u nam kažu da je to bila ideja od prvog dana.

"Emisija Vrtlarica na HRT-u nikad nije ni bila ukinuta, već je u dogovoru s autoricom Kornelijom Benyovsky Šoštarić i njezinim timom iz tvrtke Tustika, a zbog složenih i specifičnih tehničkih uvjeta u kojima se serijal realizira, odlučeno da se proizvodi u tzv. vanjskoj produkciji. Sada se emitiranje nove sezone na obostrano zadovoljstvo nastavlja, a razmatra se i proizvodnja novih sezona", stoji u službenom odgovoru HRT-a.

Na naše direktno pitanje za koliko novca je kupljena Vrtlarica nisu nam htjeli odgovoriti. Isto tako, njihov današnji odgovor razlikuje se od njihova objašnjenja prije dvije godine o ukidanju Vrtlarice.

Prije dvije godine ukidanje Vrtlarice HDZ-ovki je bio primjer lošeg poslovanja HRT-a

Podsjetimo kako je još prije dvije godine Irena Petrijevčanin Vuksanović, zastupnica HDZ-a i članica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, upozorila na činjenicu da ukupni prihod HRT-a strmoglavo pada te umjesto da se bavi vlastitom proizvodnjom programa i preprodaje ga dalje, javna televizija kupuje skupu vanjsku produkciju. Jedan od loših primjera poslovanja HRT-a bila je upravo - emisija Vrtlarica.

"Ove će godine cijeli dokumentarni program raspolagati s cca 1 milijun i 300 tisuća kuna, dok se, primjerice, jednoj osobi kao honorar vođenja emisije isplatilo 900 tisuća kuna ili recimo sportskom komentatoru koji nije zaposlenik plaća se 5300 kuna po emisiji, tj. 240 tisuća kuna godišnje. Ukidaju se emisije kao Vrtlarica, čija je produkcija i inače bila jeftina. Smanjuje se proračun emisiji Plodovi zemlje koja ima dugogodišnju tradiciju gledanja među poljoprivrednicima i seljacima, a sada će teško pokrivati sve što bi trebala po cijeloj Hrvatskoj. Smanjuje se budžet i emisiji More koja je imala dugogodišnju publiku. Prepolovljen je broj ekipa za informativni program koji i inače po gledanosti stoji poražavajuće loše u odnosu na komercijalne televizije. Snimatelji i montažeri su među najlošije plaćenim djelatnicima, ali se istovremeno uzimaju vanjski snimatelji koji se plaćaju dvostruko više. Donosi se nova sistematizacija i pravilnik o plaćama koja se opravdava mjerama štednje, ali štedi se na kome i čemu?" upozorila je zastupnica HDZ-a još prošle godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.