Foto: Novi uspjesi iznimno zahtjevne speleološke ekspedicije na Velebitu!

NA SPELEOLOŠKOJ ekspediciji u najdublju hrvatsku jamu – Lukinu jamu u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, poznati hrvatski speleoronioc i član Speleološkog odsjeka HPD Željezničar te Hrvatskog biospeleološkog društva, Branko Jalžić zaronio je u potopljeni kanal na dnu jame 40 metara u dubinu. Time je dubina povećana na 1.421 metar čime se jama nalazi na petnaestom mjestu po dubini u svijetu.

Trotjednu ekspediciju koja traje od 24. srpnja do 15. kolovoza organizirali su, u suradnji s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit, Speleološki odsjek Velebit i Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza uz logističku potporu Hrvatske gorske službe spašavanja.

U projektu sudjeluje i 10 hrvatskih speleoloških udruga te kolege iz šest europskih zemalja. Tijekom ekspedicije na dnu jame bilo je 34 hrvatskih i 11 stranih speleologa.

Jedna od najzahtjevnijih speleoloških ekspedicija u Europi

Do kraja ekspedicije slijedi zahtjevan transport opreme i nastavak speleoloških, biospeleoloških i drugih znanstvenih istraživanja za koja entuzijastični istraživači očekuju da će uroditi novim spoznajama o prirodnim vrijednostima Velebita.

Ovo je jedna od najzahtjevnijih speleoloških ekspedicija ove godine u Europi, s obzirom na logistiku i transport velike količine opreme na dno jame u uvjetima niskih temperatura (0-5 stupnjeva Celzijevih) i znatne vodene aktivnosti. Do sada je jedini uron na dno Lukine jame izveden 1994. godine, što je tada bio uron na najvećoj dubini od ulaza u jamu na svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.