Europol zaplijenio 4.1 milijardu eura od organiziranog kriminala u EU

Foto: EPA

Europski istražitelji zaplijenili su milijarde u borbi protiv organiziranog kriminala, no to je tek djelić kriminalne dobiti, objavila je europska policijska agencija Europol. Procjenjuje se da je u Europskoj uniji 2020. i 2021. u prosjeku zaplijenjena 4.1 milijarda eura, stoji u izvješću Europola.

Iznos zaplijenjene dobiti ipak je još uvijek prenizak jer predstavlja tek manje od 2 posto godišnjeg procijenjenog prihoda od organiziranog kriminala, rekla je agencija.

"Organizirani kriminal uspio je izgraditi paralelnu globalnu kriminalnu ekonomiju kada su posrijedi pranje novca, nezakoniti financijski transferi i korupcija", rekla je izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle.

"Uz pomoć moderne tehnologije uspjeli su proširiti svoje djelatnosti i svoj modus operandi"

"Uz pomoć moderne tehnologije uspjeli su proširiti svoje djelatnosti i svoj modus operandi kako bi izbjegli da ih se otkrije", rekla je dodavši da se oko 70 posto kriminalnih mreža koristi raznim oblicima pranja novca za financiranje svojih aktivnosti, a 80 posto ih zloupotrebljava legalne poslovne strukture za kriminalne radnje.

Ylva Johansson, povjerenica EU za unutarnje poslove, pozvala je zemlje Europske unije na tješnju suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala. "Ako zemlje članice EU budu još tješnje surađivale kada je posrijedi ovaj problem, postići ćemo sjajne rezultate", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.