Zašto je SAD rekao cijelom svijetu da šalje "nevidljivu" podmornicu u Južnu Koreju?

Screenshot: YouTube/AiirSource Military

KADA su predsjednici Sjedinjenih Država i Južne Koreje ovoga tjedna postigli važan dogovor o odvraćanju opasnosti koja dolazi iz smjera Sjeverne Koreje, mnogima je za oko zapeo jedan moment iz sporazuma, piše CNN. 

Naime, SAD planira prvi put od 1981. poslati svoju nuklearnu podmornicu u Južnu Koreju. "Sklopili smo čvrst sporazum o međusobnoj obrani, to uključuje i našu predanost odvraćanju nuklearne prijetnje", rekao je američki predsjednik Joe Biden na konferenciji za novinare koju je održao u Bijeloj kući zajedno s južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk Yeolom. 

Mada ovaj korak ima značajnu simboličku vrijednost, neki su se analitičari zapitali ima li smisla kao vojni potez s obzirom na to da su podmornice itekako sposobne pogoditi Sjevernu Koreju s tisuća kilometara udaljenosti. Dodatno, slanje ratno spremne podmornice u "vrlo javan" posjet stranoj zemlji samo ugrožava učinkovitost ovakvog oružja koje je dizajnirano da bude "nevidljivo". 

Podmornica "boomer" 

Američka mornarica ima 14 nuklearnih podmornica s balističkim projektilima (SSBN) klase Ohio, s osam u državi Washington i šest u Georgiji. Sve podmornice od nekih 170 metara, koje se obično nazivaju "boomers", pokreće jedan nuklearni reaktor, a u moru mogu provesti u prosjeku 77 dana, nakon čega slijedi 35 dana boravka u luci radi održavanja.

Podmornice imaju po dvije posade, "plavu" i "zlatnu", a članovi posade se izmjenjuju kako bi se mogli odmoriti i proći dodatne obuke. Svaka podmornica klase Ohio može nositi najviše 20 balističkih projektila Trident II koji imaju domet od 7400 kilometara - što znači da mogu pogoditi metu u Sjevernoj Koreji s mnogih područja Tihog, Indijskog ili Arktičkog oceana. 

"Vojno gledano, ove se podmornice ne moraju uopće nalaziti u blizini Koreje kako bi dosegle potencijalne ciljeve", rekao je Blake Herzinger, znanstveni suradnik Centra za studije Sjedinjenih Država. 

Svaki projektil Trident pak može nositi po četiri nuklearne bojeve glave, što znači da bi svaka američka podmornica s balističkim projektilima mogla imati oko 80 nuklearnih bojevih glava. Drugim riječima, jedna podmornica naoružana Tridentom mogla bi uništiti cijelu Sjevernu Koreju. 

Zašto poslati podmornicu u Južnu Koreju? 

Analitičari smatraju da je slanje američke nuklearne podmornice u Južnu Koreju zapravo čisto simboličan potez i da zapravo umanjuje vrijednost podmornice. 

"SAD i Južna Koreja su taktički umanjili najmoćniju prednost podmornice; njenu nevidljivost", rekao je Carl Schuster, bivši kapetan američke mornarice i bivši direktor operacija u Zajedničkom obavještajnom centru američkog Pacifičkog zapovjedništva na Havajima. 

Jedan od najvažnijih faktora nuklearnog odvraćanja je neizvjesnost, kada protivnik ne zna gdje je locirano nuklearno oružje i kada bi se moglo upotrijebiti. Podmornica s balističkim projektilom koja vreba stotinu metara ispod površine oceana tisućama kilometara od Sjeverne Koreje i dalje bi mogla pogoditi svoj cilj, a Pjongjang bi je teško uočio. 

No ona koja stiže u posjet Južnoj Koreji, što se mora dogovoriti 24 do 48 sati unaprijed, bit će skoro svima vidljiva. "Ako Kim Jong-un poželi izvesti iznenadni napad, dali smo mu lokaciju podmornice i vrijeme kada će biti tamo", rekao je Schuster. 

Samo simboličan čin? 

SAD želi uvjeriti jednog od svojih najvažnijih saveznika da mu čuva leđa, kažu analitičari. Naime, Kim Jong-un uporno testira i povećava svoj nuklearni arsenal, zbog čega je Južna Koreja počela razmišljati o tome da i sama postane nuklearna sila. 

SAD ne želi da se na poluotoku dodatno gomila nuklearno naoružanje pa pokušava umiriti svog saveznika slanjem vidljivih vojnih snaga na to područje. Kim Jung-sup, znanstveni suradnik u Centru za obrambene studije Instituta Sejong u Seulu, smatra da se slanjem podmornice ostvaruje taj cilj i da se time utvrđuje vjerodostojnost SAD-a. 

"Naravno, to su različite vrste oružja, ali ne mislim da postoji bitna razlika u činjenici da se radi o strateškim sredstvima koja u osnovi šalju poruku Sjevernoj Koreji o mogućoj nuklearnoj odmazdi", kazao je Jung-sup. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.