Agent za nekretnine: Promet je pao za 20 posto. Ovi gradovi su sve popularniji

Foto: Marin Tironi/Pixsell

Državni zavod za statistiku objavio je kako su cijene nekretnina u prva tri mjeseca ove godine porasle 9.1 posto. Iznenađujuć podatak, kaže osnivač i direktor Operete i dopredsjednik udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Boro Vujović. Kaže da cijene jesu lagano porasle, ali ne baš toliko.

Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u prvom su tromjesečju ove godine u prosjeku porasle za 1.7 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 9.1 posto, pokazuju podaci koje je krajem prošloga tjedna objavio Državni zavod za statistiku (DZS). U Zagrebu su stanovima cijene porasle 1.8 posto u odnosu na posljednji kvartal prošle godine, a na godišnjoj razini cijena je rasla 8.8 posto, pokazuju statistički podaci objavljeni u četvrtak.

"Ti su me podaci začudili. Kad uspoređujem isto razdoblje prošle godine, cijene su gotovo iste. Kad pričamo o cijenama stanova u Zagrebu, iako prema našim podacima bilježimo blagi porast cijena, koji varira ovisno o vrsti nekretnina i njihovom stanju, taj postotak znatno je manji od navedenih devet posto", komentirao je za Forbes Hrvatska Vujović.

"Prema našim statistikama, u prvih pet mjeseci ove godine promet nekretninama slabiji je za 20 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine", kaže.

Gradovi koji nisu bili na mapi

U Zagrebu vlada potražnja za svim vrstama stanova. Najviše se traže manji stanovi, novogradnje u zoni tramvaja. Njih je na tržištu najmanje. No, primjetno jača i potražnja za stanovima, kućama i građevinskim zemljištima u okolici glavnog grada. 

Zasad je statistika takva da se u Zagrebu na pet stanova proda jedna takva kuća, ali niže cijene kvadrata, mirniji ambijent i pristupačnost infrastrukture prednosti su koje nisu zanemarive, kaže Vujović.

U Zagrebačkoj županiji je u prvom tromjesečju prošle godine prodano dvostruko više kuća nego stanova, a ove godine je broj prodanih kuća i stanova podjednak. "Među atraktivnim se lokacijama pojavljuju gradovi koji dosad nisu bili na toj mapi. To su prije svega gradovi u Zagrebačkoj županiji, Zabok, a završetkom autoceste i Sisak", navodi Vujović.

Što se tiče ostalih promjena na tržištu nekretninama, zamjetan je pad broja kupaca iz Njemačke i Austrije, osobito u Istri, kaže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.